Овај град у Србији Тито је избегавао у широком луку, а ни краљ га није волео – Обојица су у њему имали противнике

Иако је често путовао, у овај град је ишао само када је морао

град који тито није волео
Видовдан 1944. на планини Јелици. Село Лазац, 28. јуна 1944. Двадесет три свештеника држе службу на прослави војничке славе Видовдана. У позадини су постројене јединице Другог равногорског корпуса и народ из околних села.

Јосип Броз Тито у историји је остао познат по својим светским турнејама, обиласцима држава које су се налазиле на другом крају света и путовањима која су трајала по неколико месеци. Али у Југославији постојало је једно место које би Тито избегавао у широком луку, а које се налази у срцу Србије.

Постоји легенда која каже да посете Чачку и околини владари Србије никако нису волели. Тако га је краљ Александар Карађорђевић посетио само једном и то само због сахране војводе Степе Степановића, Тито га је заобилазио, а ни данас политичари не воле да га посећују.

Иако је током своје тридесетпетогодишње владавине Тито у Чачку био седам пута, увек се трудио да га заобиђе, уколико је то могуће.

Плански на то место никада није долазио, а историчари сматрају да је то због чињенице да је Броз до краја живота овај град доживљавао као близак Равногорском покрету.

Иако су га током његових посета увек дочекивале раздрагане гомиле људи, за Тита су они остали четници, ваљда због своје близине Равној Гори и песме „На планини, на Јелици“, пише Нови.ба.

Извештаји полиције краљевине Југославије из 1940. године Чачак су оценили као озлоглашено „комунистичко легло“ у Западној Србији, у овом граду боравили су чувени комунисти – Филип Филиповић, Коста Новаковић, Милка Минић, Милош Минић, Драгиша Мишовић.

град који тито није волео
Фото: Архива Новости

Али то Титу није претерано значило, данас стари у Чачку још увек причају да су сваки пут пре доласка председника СФРЈ људи представљени као противници режима хапшени превентивно и по недељу дана раније, због тога је овај град добио етикету “бунтовничког града“, а чак се десила и једна ситуација да је за време говора Тита нестало струје.

Магазин Новости / Крстарица