Заокрет: Француска ПРОТИВ уласка Балкана у ЕУ

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да Европска унија не треба да прихвати ниједну нову чланицу све док се тај блок дубље не интегрише и не спроведе темељне реформе.

земље западног балкана
Фото: Ројтерс

Макрон је рекао посланицима да жели да земље Западног Балкана остану „усидрене“ на европском пројекту, али да сада није време да се прими било која нова чланица, пренео је АП.

„Подржаћу проширење само после продубљења и реформе наше Европе“, рекао је Макрон.

Он је истакао да не жели Балкан који се окреће према Турској или Русији, али не жели ни да Европа „која функционише са потешкоћама са 28, а сутра 27 чланица, одлучи да може да настави да галопира сутра са 30 или 32 чланице, са истим правилима“.

Подсетимо, раније је председник Француске заједно с председником Европске комисије Жан-Клод Јункером изјавио да ЕУ треба да до 2025. отвори врата за нове чланице с Балкана.То је био закључак интерне анализе коју је Јункер поднео на незваничном самиту ЕУ у Талину крајем прошле године , помињући Србију и Црну Гору.

Европа, наводи се у анализи, разматра како да повећа стабилност у свом суседству, у тренутку политичке кризе у Унији.

Самит у Талину сазван је ради расправе о добрим и лошим странама дигиталне економије, као и сајбер безбедности, али су се лидери ЕУ највише бавили будућношћу Уније и политичком кризом у којој се Унија налази.

Председник Европске комисије је после представљања интерне анализе о јачању и интеграцији ЕУ – изјавио да се његови ставови подударају са предлозима Макрона за „обнову Уније“ и њено економско и безбедносно јачање „у светлу изазова у данашњем свету“ – које је председник Француске претходно изнео у свом говору.

„Ако желимо већу стабилност у нашем суседству, онда морамо одржати убедљивим и изгледе за улазак Западног Балкана у чланство. О томе постоји важна сагласност да се до 2025. године ЕУ прошири на Западни Балкан“, рекао је Јункер.

Јункер је, такође, раније изјавио да се до 2019. ЕУ неће ширити, односно да земље Западног Балкана не могу да рачунају на чланство пре 2020.

„Унија ће морати да се отвори за земље Балкана чим оне у потпуности буду поштовале услове правне тековине ЕУ и захтеве који се тичу демократије“, рекао је Макрон.

Немачка канцеларка изјавила је тада да постоји широки консезус Немачке и Француске о будућности Европе.

„Ипак ми наравно треба још да разговарамо о детаљима. Ја сам међутим, чврсто убеђена да Европа не може остати где је, но мора да се развија“, казала је Меркел.

Макрон је између осталог, предложио заједнички буџет за земље које имају евро и заједничке европске интервентне снаге до 2020. године.

Грчки премијер Ципрас предложио је у Талину да ЕУ, поред бављења економским развојем и агендом о мигрантима закаже Самит ЕУ-Западни Балкан и да се врати на Солунску агенду из 2003. године.

Сада је, изгледа, све то пало у воду.

Танјуг/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.