НЕВЕРОВАТНО: Оженио се У 108. ГОДИНИ живота

Југословенска дневна штампа на данашњи дан 1938. године на насловним странама доноси углавном вести и дешавања из света.

вести
Фото: Наташа Матовић, Универзитетска библиотека

Лист Правда, међутим, на забавним странама објављује занимљив извештај из Цариграда под насловом „Обућар Исмаил-ага који се у својој 108 години оженио, у сватовима су му играли синови од 80, а унуци од 60 година“. Како се наводи у тексту, не зна се који пут се жени.

“У Смирни је дуже времена, као удовац, живео угледни грађанин Исмаил-ага. Кућу му је водила лепа и још млада жена, којој је данас 52 године. Изгледа да се ага заљубио у своју много млађу домаћицу и недавно јој је запросио руку. Млада жена се ни часа није колебала и одмах је дала свој пристанак. Одређен је и дан свадбе, и то убрзо после ове необичне прошевине”, додаје се.

Синови, унуци и праунуци су се мало бунили, али су одустали када је обећао да ће правити свадбену гозбу каква ће се памтити у Смирни.

вести

“Јело се и пило. Било је свега и свачега. Али највећа атракција свадбене гозбе била је игра, у којој су учествовала два сина Исмаил-аге, један стар 84, други 82 године, и унуци од 64 и 61 годину. Сам ага је изводио сам разне турске народне игре, које су уобичајене за време сватова“, наводи се у извештају.

Додаје се још и да је ага обућар, који и даље ради у својој радионици, наочаре му нису потребне, а сматра да ће живети још 50 година.

“Радим неуморно од када сам постао обућар. Не могу се пожалити да ми је рад икад шкодио. Кажем вам, рад је средство, које човеку даје вечиту младост и свежину“, рекао је ага новинарима током свадбе.

Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке.

И у Времену се издваја једна занимљивост из Атине, односно текст о „препреденој сељанци“ која симулира трудноћу како би наследила целокупно имање покојног супруга.

У истом броју објављена и једна од првих реклама за авио-компанију Ер Франс која је оглашавала летове из Југославије – „Из Југославије у цео свет“.

вести

Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке.

Б. Цвејић, Данас