20 МИЛИОНА ЕВРА за отимачину и стрељање: Добривоје Томић тражи одштету од државе због убиства оца

Због правног насиља комунистичких власти пре 70 година држава Србија ће морати да исплати једном свом грађанину више од 20 милиона евра.

добривоје томић
Добривоје и Биљана Томић: Боримо се за правду/Фото: РАС Србија

Др Добривоје Томић (85) са ћерком Биљаном Томић, која је његова правна заступница, рехабилитовао је свог оца Душана Томића, предратног индустријалца у Бољевцу, али и себе, правоснажним судским пресудама.

Тим пресудама је утврђено да су Душана Томића фебруара 1945. убиле комунистичке власти без судске пресуде, као и да је тек после тога била донета одлука о заплени 90 одсто његове имовине. Тиме је директно био оштећен његов тада малолетни син Добривоје.

Син је сада поднео одштетни захтев у ком тражи накнаду материјалне штете настале одузимањем имовине од 2.475.885.330 динара, као и 85 милиона динара због неметаријалне штете проузроковане његовим неоснованим затварањем, повредом угледа и части, повредом права на родитељски дом, повредом тајности, повредом права на образовање.

добривоје томић
Фото: РАС Србија

Наиме, правоснажном судском пресудом Апелационог суда у Београду утврђено је да му је, осим што је неосновано лишен наслеђа, забраном студирања повређено право на образовање. Констатовано је и да је по међународним конвенцијама добио политички азил у Немачкој, као и да је ОЗНА имала и досије о њему и да је константно праћен. Потврђено је и да је неосновано ухапшен када је његова сестра побегла из земље.

– Опљачкали су ме и узели ми право на наследство. Закон о реституцији се не односи на мене. Мом оцу је одузета имовина пошто је стрељан без судске пресуде. Поред рехабилитације, ја и даље трпим тортуру јер ми се и даље ускраћују моја права. Сада само треба држава да испоштује пресуде о рехабилитацији које је донела – каже Томић за „Блиц”.

добривоје томић

Он додаје да су само машине које је његов отац поседовао, без зграда, као и породичне куће, вештаци проценили на 573.000 евра. Када је имовина заплењена, осим покућства, међу којим су и вредне ствари, накит, уметничке слике, из сефа је узето 44.000 ондашњих америчких долара. Међу заплењеном имовином била је фабрика јестивог уља у којој је било 38.725 килограма сунцокретових погача…

Пред Вишим судом вођена су два поступка – један за рехабилтацију Душана и Добривоја Томића, којим је утврђено да су Добривоју била угрожена права, и други за накнаду штете. Виши суд је одбио захтев за накнаду штете, мада је тај исти суд и у првом случају одбио захтеве за рехабилтацију, иако је констатовао да су Добровоју била угрожена права. Овај предмет је сада на Апелационом суду.

Стручњаци: Имовина мора да се врати

добривоје томић
Професор Зоран Ивошевић/Фото: РАС Србија

Професор Зоран Ивошевић, некадашњи председник Врховног суда, каже да случај одузимања имовине породици Томић нема везе са Законом о реституцији, него да је у питању насиље и да наследници имају право на одштету.

– Уколико је Душан Томић стрељан и није осуђен, не постоји ни формалан разлог да му се одузме имовина ни по тадашњим револуционарним законима – изричит је професор Др Ивошевић.

Вук З. Цвијић, Блиц/Хронограф