20 МИЛИОНА ЕВРА за отимачину и стрељање: Добривоје Томић тражи одштету од државе због убиства оца

0

Због правног насиља комунистичких власти пре 70 година држава Србија ће морати да исплати једном свом грађанину више од 20 милиона евра.

добривоје томић
Добривоје и Биљана Томић: Боримо се за правду/Фото: РАС Србија

Др Добривоје Томић (85) са ћерком Биљаном Томић, која је његова правна заступница, рехабилитовао је свог оца Душана Томића, предратног индустријалца у Бољевцу, али и себе, правоснажним судским пресудама.

Тим пресудама је утврђено да су Душана Томића фебруара 1945. убиле комунистичке власти без судске пресуде, као и да је тек после тога била донета одлука о заплени 90 одсто његове имовине. Тиме је директно био оштећен његов тада малолетни син Добривоје.

Син је сада поднео одштетни захтев у ком тражи накнаду материјалне штете настале одузимањем имовине од 2.475.885.330 динара, као и 85 милиона динара због неметаријалне штете проузроковане његовим неоснованим затварањем, повредом угледа и части, повредом права на родитељски дом, повредом тајности, повредом права на образовање.

добривоје томић
Фото: РАС Србија

Наиме, правоснажном судском пресудом Апелационог суда у Београду утврђено је да му је, осим што је неосновано лишен наслеђа, забраном студирања повређено право на образовање. Констатовано је и да је по међународним конвенцијама добио политички азил у Немачкој, као и да је ОЗНА имала и досије о њему и да је константно праћен. Потврђено је и да је неосновано ухапшен када је његова сестра побегла из земље.

– Опљачкали су ме и узели ми право на наследство. Закон о реституцији се не односи на мене. Мом оцу је одузета имовина пошто је стрељан без судске пресуде. Поред рехабилитације, ја и даље трпим тортуру јер ми се и даље ускраћују моја права. Сада само треба држава да испоштује пресуде о рехабилитацији које је донела – каже Томић за „Блиц”.

добривоје томић

Он додаје да су само машине које је његов отац поседовао, без зграда, као и породичне куће, вештаци проценили на 573.000 евра. Када је имовина заплењена, осим покућства, међу којим су и вредне ствари, накит, уметничке слике, из сефа је узето 44.000 ондашњих америчких долара. Међу заплењеном имовином била је фабрика јестивог уља у којој је било 38.725 килограма сунцокретових погача…

Пред Вишим судом вођена су два поступка – један за рехабилтацију Душана и Добривоја Томића, којим је утврђено да су Добривоју била угрожена права, и други за накнаду штете. Виши суд је одбио захтев за накнаду штете, мада је тај исти суд и у првом случају одбио захтеве за рехабилтацију, иако је констатовао да су Добровоју била угрожена права. Овај предмет је сада на Апелационом суду.

Стручњаци: Имовина мора да се врати

добривоје томић
Професор Зоран Ивошевић/Фото: РАС Србија

Професор Зоран Ивошевић, некадашњи председник Врховног суда, каже да случај одузимања имовине породици Томић нема везе са Законом о реституцији, него да је у питању насиље и да наследници имају право на одштету.

– Уколико је Душан Томић стрељан и није осуђен, не постоји ни формалан разлог да му се одузме имовина ни по тадашњим револуционарним законима – изричит је професор Др Ивошевић.

Вук З. Цвијић, Блиц/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.