Тражимо ОДГОВОРНОСТ свих СРПСКИХ ПРЕДСТАВНИКА који су ЗАБРАНИЛИ руском писцу улазак у БиХ!

Саопштење за јавност поводом забране уласка руском писцу Прилепину у БиХ:

саопштење
Евгениј (Захар) Прилепин: Забрана уласка преседан/Фото: alchetron.com

Покрет осуђује забрану уласка у БиХ држављанину Русије, Евгенију (Захару) Прилепину, који је на позив руководства Народне библиотеке Бањалуке требало да буде почасни гост 53. Кочићевих дана.

Такав непријатељски чин увреда је Републици Српској и атак на братске односе српског и руског народа. Необјашњива и дубоко забрињавајућа је чињеница да су у том акту забране уласка у БиХ, писцу Прилепину учествовали и српски представници у заједничким институцијама БиХ.

Тај чин никако се не сме тумачити само као правна одлука и забрана уласка у БиХ једном појединцу. Он је много више од тога. То показује да и у оваквој БиХ, и због слабости појединаца, који су нажалост српски представници у заједничким институцијама, може доћи до гажења достојанства и воље институција Српске.
Узимајући у обзир да постоји „црна листа“ на којој се налази још држављана Руске Федерације, можемо закључити да та забрана представља почетак процеса
спречавања сваког руског утицаја на нашем простору.

Само учешће писца Прилепина у животу Доњецке Народне Републике никако не може бити разлог за забрану уласка у БиХ, поготово то не може бити за српске представнике, јер Доњецка Народна Република својеврсна је Република Српска.
Евгениј Прилепин је светски познати писац који воли свој народ, филолог, публициста, уз то и продуцент, телевизијски водитељ, репер и глумац.
Посебно забрињава чињеница да се са једне стране забрањује улаз у БиХ једном писцу а са друге „легално“ улази велики број Енглеза, припадника војске, како би ако затреба, инсценирали протесте па и сукобе у Српској а онда наметнули „мир“ и мењали изборну вољу народа.

русија
Заставе Србије и Русије/Фото: СНП Избор је наш

Покрет сматра да Народна скупштина Републике Српске треба да затражи одговорност од српских представника који су омогућили да дође до тог непријатељског чина. Ако се ништа не предузме по том питању, онда ће то значити да им није стало до неговања руско-српских односа и могуће је очекивати велике негативне последице по Републику Српску.

Бања Лука, 24.08.2018.

Председник Покрета Дане Чанковић