Никола Маловић: МАГЕЛАНОВ МОРЕУЗ НЕ БИ БИО ИСТРАЖЕН ДА НИЈЕ БИЛО СРПСКОГ МОРЕПЛОВЦА

Он се звао Петар Замбелић, а у Чилеу, земљи у чијој служби је истраживао подручја Патагоније и Огњене земље, знају га под именом Pedro Samblich.

петар замбелић
Магеланов мореуз/Фото: Wikipedia

Чувени португалски поморац и истраживач (у шпанској служби) Фернандо Магелан (1480-1521), ушао је у историју тако што је веровао да мора да постоји Југозападни пролаз (којим се – Португалцима иза леђа) може доћи до Зачинских острва, што је дао име Магелановом мореузу и Тихом океану, што није имао намеру да оплови свет, што је погинуо на Филипинима иронијом судбине, и што се од његових пет – само једрењак „Викторија“, са 18 од 265 чланова посаде, вратио 1522. у Шпанију као први брод који је опловио свет.

Ко год је потом из Шпаније кренуо Магелановом рутом – лоше је прошао…

Магеланов мореуз је трапула – како замку називају Бокељи. Ради се о географском лавиринту на југу Јужне Америке, пуном залива унутар залива, канала унутар канала, пролаза међу пролазима, острва, речних ушћа, полуострва, хриди, рукаваца и увала… – у којима су страдавали многи бродови. Реч је о једном од најтежих поморских путева, чије откриће, авај, није довело до поплаве благостања, као што је то био случај с открићем Зачинских острва од стране Португалца Васка да Гаме.

петар замбелић
Једрењак Викторија/Фото: Youtube printscreen

Игром судбине, управо ће један Бокељ, кап. Петар Замбелић (1849-1909), постати први официјелни зналац свих тајни Магелановог мореуза. Задужио је државу Чиле, у којој се звао capitano Pedro Samblich, тиме што је истражио и картирао нове пловне путеве око мореуза и широм Огњене земље. Радовао се чак и кад би својим бродом „Royo“ (Гром) ушао у какав слепи рукавац – јер га је могао картирати.

Замбелићу се приписује откривање новог пловног пута од улаза у Магеланов мореуз и канал Фалос, у читавој дужини до теснаца Тринидад. Бокељ из села Замбелићи на полуострву Луштица (где се и данас налази спомен-плоча на родној кући) истраживао је и руде, а био је и страствен ловац на туљане.

Држава Чиле именовала је кап. Замбелића за главног поморског стручњака кроз канале Патагоније и Огњене земље, чиме овај Србин постаје незаобилазан у свим хроникама свог времена, неретко и у извештајима са италијанских и енглеских војних бродова. Кап. Замбелић одликован је од стране енглеског, италијанског и француског Адмиралитета, а Чиле касније, по смрти кап. Замбелића, поставља бисте и његовим шпанским именом назива улице.

Да није био и пилот-водич многих путничких бродова, вероватно да би се наутичка историја исписивала друкчије…

Можда Американац Џошуа Слокам не би постао први човек који је сам опловио свет (1895-1898). Али је 1896. г. срећом срео кап. Замбелића који му је, уз иновиране карте, непосредно пре неголи ће Слокам у Заливу лопова усидрити 11-метарску једрилицу „Spay“ – дао врећицу ексера сличних прибадачама. Знао је Бокељ за урођеничке пљачкашке узансе, па је саветовао путника око света да пре спавања по палуби посложи прибадаче оштрим крајем упереним увис. И био је у праву, јер су Слокама пробудили крикови израњаваних урођеника којима су се чавлићи забили у табане. Запуцао је, наводи у књизи „Sailling Alone Around the World“ (Њујорк, 1900), пун захвалности спрам свих, а не само овог – савета кап. Замбелића.

петар замбелић
Једина позната фотографија капетана Петра Замбелића

Наравоученије: зашто понекад у мислима или у реалности коју потказује чак и наша виртуалност – одлазимо у прошлост? Биће да је зато што људи увек воле да чују занимљиву, истиниту причу, осољену добротом или изазовом који као природна дрога шири зенице.

Фронтал.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.