ОВО СВАКИ ВОЗАЧ МОРА ДА ЗНА: Ево колико метара возилом пређете док читате СМС поруке на телефону (ВИДЕО)

Гост нове епизоде емисије „Форум“ био је др Владимир Јевтић, стручњак за безбедност мотоциклиста. Јевтић у емисији говори о безбедности мотоциклиста у саобраћају, неопходности коришћења заштитне опреме, упозорава родитеље о чему да воде рачуна при куповини мотора и другим питањима везаним за безбедност.

форум
Владимир Јевтић/Фото: Youtube printscreen

Он је у емисији изнео низ примера тешких саобраћајних несрећа у којима су људи страдали, били тешко повређени или изазвали материјалну штету због које су своју егзистенцију довели у тежак положај.

Јевтић је испричао случај у коме је возач убио бебу на пешачком прелазу зато што је гледао СМС поруку.

– Да бисте погледали један Фејсбук налог док возите, при брзини од 50 километара на сат ви у секунди прелазите око 15 метара, истраживања су показала да вам треба најмање три секунде да откључате телефон и видите ко вас је звао или послао поруку, прећићете 45 метара а да нисте видели шта се дешавало на путу. Саобраћај је врло флуидна ствар, ситуација се промени у тренутку – упозорава Јевтић.

 форум
Гост емисије „Форум“ Владимир Јевтић разговара с аутором и водитељем емисије Маријом Гојковић

Говорећи о случају страдања бебе, Јевтић је упитао која је СМС порука толико била важна да је коштала живота детета.

– Замислите када оцу те бебе полиција треба да каже да му је неко убио дете јер му је стигла СМС порука – објашњава Јевтић.

Мушкарци, ова статистика вас демантује: „Овај спораћ за воланом мора да је жена“, често се може чути од мушкараца док возе, као и сличне констатације у вези с тим да су они много бољи возачи од жена. Међутим, статистика се не слаже с њима. У Србији је, у протеклих пет година било 186.411 саобраћајних незгода, у просеку око 37.000 годишње, а највише оних у којима је било погинулих односило се на обарање или гажење пешака, изјавила је директор Агенције за саобраћај Јасмина Милошевић. Она је представила и анализу према полу учесника у саобраћајним несрећама, која показује да су њих 78 одсто мушкарци, а 22 одсто жене. Мушкарци су као возачи учесници 63 одсто саобраћајки, као пешаци 20 одсто и као путници у возилима 20 одсто. Жене у несрећама највише учествују као пешаци – 43 одсто, потом као путници у возилу – 41 одсто и возачи – 16 одсто. Број погинулих у саобраћајним несрећама највећи је током летњих месеци, и то у данима викенда између 17:00 и 18:00 часова. Свака четврта особа погинула у саобраћајним несрећама је пешак, а међу њима је сваки други старији од 65 година. У прошлој години погинуло је 158 пешака, 2.766 је повређено, док је у претходној погинуло 128, а повређено 2.827. У протеклих пет година у саобраћајкама је погинуло 71 дете, а повређено их је 7.614. Број погинуле деце био је најмањи 2014. године – десет, док је прошле године погинуло њих 14.

Он у емисији говори и о новим законским прописима, потреби за едукацијом возача али и о мото клубовима, путовањима и дружењима, руским „Ноћним вуковима“ и другим темама из мотоциклизма. Аутор и водитељ емисије је Марија Гојковић.

Погледајте целу емисију: