Ударна вест: Израелска војска у стању ПОВИШЕНЕ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ

Израелска војска је приметила „чудну активност“ иранских снага у Сирији.

израелска војска
Фото: Ариел Шарит, АП

Израелска војска је подигнута у стање борбене готовости, као и системи ПВО, док је наређено да се складишта на Голанској висоравни отворе.

„Због необичне активности иранских снага у Сирији одлучено je да се ојача одбрана на Голанској висоравни и отворе склоништа. Одбрамбена средства и наше снаге се налазе у стању повећане борбене готовости“, навели су у израелској војсци.

У саопштењу се говори да је израелска војска спремна за различите сценарије развоја догађаја и оштро ће реаговати на све акције усмерене против државе.

Министар одбране Израела Авигдор Либерман сматра да је излазак САД из нуклеарног споразума храбар корак.

„Председник Трамп, слободни светски лидер, саопштио је данас режиму aјатолаха јасно и одлучно: доста је било! Иран је диктатура која подржава и финансира тероризам и смрт у целом свету. Иран је сам терористичка творевина која жели нуклеарно оружје. То је храбар корак који ће довести до пада овог ужасног и суровог режима“, написао је Либерман на Tвитеру.

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је подржао одлуку америчког председника о изласку Ирана из нуклеарног споразума са Ираном.

Трамп: Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном

израелска војска
Фото: Еван Вучи/АП

Амерички председник Доналд Трамп оптужио је Иран да обогаћује уранијум и прави нуклеарно оружје занемарујући постојећи нуклеарни споразум. С тим у вези, Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном.

„Споразум је омогућио Ирану да настави обогаћивање уранијума и на крају да постигне нуклеарни пробој“, рекао је Трамп говорећи у Белој кући.

„Сада имамо убедљиве потврде да су обећања Ирана (да неће правити нуклеарно оружје) била лаж“, додао је председик.

Трамп је изјавио да нуклеарни споразум са Ираном о нуклеарно „никад неће донети мир“ и зато: „Објављујем да ће Америка изаћи из нуклеарног споразума“.

Он је додао да чак и ако Иран поштује тачке из нуклеарног програма, држава може у кратком року да направи нуклеарно оружје.

Ако Иран настави да прави нуклеарно оружје, суочиће се са проблемима које досад никад није имао, обећао је амерички председник.

Трамп је изјавио да ће САД увести „највећи ниво санкција“ Ирану. Санкције ће дотаћи енергетику, нафтни, хемијски и финансијски сектор. Свака држава која буде помагала Ирану у његовом нуклеарном програму, биће на удару америчких санкција.

Иран ће морати да закључи нови нуклеарни споразум, САД су спремне да преговарају.

Спутњик