ОТВОРЕНО ПИСМО председнику ВУЧИЋУ поводом сложене политичко – безбедносне ситуације у Српској и БиХ

Поштовани председниче Србије, господине Вучићу, Покрет „Избор је наш“ је национална невладина организација која петнаестак година активно делује у Републици Српској.

отворено писмо

Повод нашег обраћања Вама јесте веома сложена политичко-безбедносна ситуација у Републици Српској и БиХ, а право да се обратимо Вама је у чињеници што Србија, као матична земља, треба да штити национални, верски и културни идентитет Срба у региону и што је један од гараната Дејтонског споразума (наследница је права и обавеза СР Југославије). Охрабрује нас и Ваша изјава: „Моје речи нису шала, до својих речи држим посебно када су озбиљне и одговорне. Никада више нећу дозволити да се Србима понове ‘Бљесак’ и ‘Олуја’, јер, имаћемо трауме и ожиљке наредних стотину година после тешких пораза које смо доживели, и ћутања, и чињенице да смо се правили глуви и слепи када су нам се најтеже трагедије нашег народа дешавале“.

Догађаји попут оних у вези с мигрантима, доласком 40 енглеских специјалаца у БиХ, извештајем Дома лордова о БиХ, честим изјавама да је Република Српска геноцидна творевина, изјавама Насера Орића да ће рат доћи далеко пре него што ико мисли овде, до забрињавајућих анализа озбиљних стручњака у којима се наводи да Републику Српску споља дестабилизују, указују да постоје озбиљне снаге на Западу и у БиХ које желе и раде на томе да Република Српска нестане, било мирним путем, да је српски политичари кроз један процес сами укину, било ратом.

Нестанком Српске, сва кривица за рат и злочине у њему пребацила би се искључиво на српски народ, што би изазвало несагледиве штетне последице, са могућношћу нестанка Срба западно од Дрине. Српска је највећа победа српског народа у 20. веку и да би опстала у овим сложеним околностима сви српски субјекти морају бити јединствени у њеној одбрани.

Очигледно је да Запад и сарајевски политичари виде председника Додика као највећу препреку у остваривању свога циља – укидања Српске. Зато су за његово рушење припремили две стратегије. Једна, која подразумева активности које би утицале на резултат избора у смислу његовог пораза, а друга, уколико председник Додик победи на изборима – тада би се ишло у два правца. Један у стварању околности у којима би се избори приказали као покрадени. Уследили би протести опозиције и реакција ОХР-а и високог представника а можда и страних војних снага које су такође присутне у БиХ. Други правац одвијао би се у исфорсираном и под притиском отвореним судским процесом против председника Додика.

Извориште проблема и за „крађу“ на изборима и за судски процес, може бити у Србији. У том смислу се може злоупотребити велики број гласова који ће доћи из Србије (јер су гласачи изузетно заинтересовани да гласају на овим изборима) у односу на претходне изборне циклусе и очигледно да ће велики проценат гласача из Србије гласати за председника Додика. А управо тако велики број гласова може се злонамерно тумачити као да је у питању крађа. Такође Тужилаштво Србије може бити подвргнуто разним притисцима, индиректно и споља, да подигне оптужницу против председника Додика, рецимо у „случају“ куповине виле.

избор је наш

Зато председниче Вучићу, како Ви кажете, не смемо поновити грешку тако што ћемо се правити глуви и слепи када нам, не дај Боже, овог пута нестаје Републике Српске.

Покрет је уверен да би српски народ био обрадован и сматрао то својим интересом, у целини гледано, када би Ви, председниче Вучић, заједно са председником Додиком и свим српским политичарима не само бранили и одбранили Републику Српску него је и јединствено са Србијом изграђивали у сваком смислу.

 

Бања Лука, 02. август 2018.

С поштовањем,

Председник покрета Дане Чанковић