СТРОГО ПОВЕРЉИВО! ИСТОРИЈА ЧУВЕНИХ СРПСКИХ ШПИЈУНА! Душан ПОПОВ осим што је био шпијун пар екселанс, био је и успешан привредник и љубавник!

Био је најуспешнији троструки шпијун за време Другог светског рата. Није нађен ниједан доказ да Лала из Баната није Џејмс Бонд, или, боље речено, да Бонд није делић највећег српског и светског тајног агента.

лала из баната
Фото: Приватна архива

Најуспешнији троструки шпијун за време Другог светског рата Душан Попов објавио је исповест 1974, много пре него што су скинуте ознаке тајности са строго чуваних материјала у тајним службама који су се односили на његове невероватне подухвате. Сам је признао: „Уста су морала да ми буду зачепљена, а перо суво!“ Његова сећања под радним насловом „Шифра Трицикл“ (у оригиналу „Шпијун и контрашпијун“) на овим просторима објављена су тек 2008, измењена, недоречена… Ипак, јасно је свима: Џејмс Бонд је мала маца за легендарног Србина!

Компјутерски мозак

Душкове „бирократске“ баријере пробио је сер Џеј Си Мастерман. Али црвене нити су, највећим делом, и даље држале закованом његову невероватну причу. Све док их није раскинуо Американац Лари Лофтис, писац бестселера „У чељустима лава“. Обелоданио је највише података о бриљантној шпијунској каријери Попова.

– Дао нам је само двадесетак одсто онога што је доживео и радио. И нешто од тога је било нетачно. Делимично је то чинио намерно, како би заштитио неке људе, невине, а разлог за нетачност је свакако и чињеница да се ослањао на меморију. Није баш идеално кад се присећаш догађаја од пре тридесет и више година. МИ5 и ФБИ су водили врло педантно фајлове који су укључивали све аспекте Душковог живота, успео сам да их анализирам. Нико није био као он, никад. Ни приближно. Нити ће икад бити – каже Лофтис специјално за Курир.

Српске везе

Уочи и за време рата Душан је често окретао број једног телефона у Београду. У Улици кнеза Милоша, баш у згради у којој је била америчка амбасада, становао је његов ујак. Када би зазвонио број 26-007 (гле чуда, каква цифра!), увек се јављао са: „Моје име је Попов… Душан Попов!“

лала из баната
Фото: Приватна архива

007 осим што је био шпијун пар екселанс, био је и успешан привредник и љубавник

Лала из Баната учинио је оно што ником другом није пошло за руком током Другог светског рата: као агент Абвера одликован је Гвозденим крстом због заслуга које су, какве ли заблуде Берлина, уздизале нацистичку Немачку, док је у исто време радио за Енглезе, помало за Југословене, уништавајући свом снагом Хитлерову војну, политичку и економску моћ. Због поверљиве природе разноразних мисија српског тајног агента, високо одликовање, Ред британског орла (ОБЕ) није могло бити окачено на његове груди у вечно захвалној Бакингемској палати, него на строго приватној церемонији која је одржана 1947. у хотелу „Риц“.

007

Ето сличности с ликом Џејмса Бонда! Има их још, али српски 007 је неупоредиво фасцинантнији. Бонда, макар га глумио и Шон Конери, превазилази у свакој категорији: човек који је постојао под кодним именом Трицикл говорио је пет језика, Бонд три; филмски јунак је добар с пиштољима, Душко је освајао медаље; у свакој новој причи тајни агент има и нову девојку, Попова је чекало по неколико у сваком граду – глумице, лепотице, жене дипломата, политичара… Осим што је био шпијун пар екселанс, показао се и као успешан привредник. Милиони долара прошли су кроз његове руке, годинама је успешно пљачкао немачку тајну службу и прослеђивао новац савезницима, односећи, између осталог, и агентима који су га проверавали уз потоке вискија незапамћене суме за коцкарским столом.

лала из баната
Фото: Приватна архива

Наравно, после је ликвидирао своје контролоре, издржао испитивања Абвера и Гестапоа, јавио да ће бити нападнут Перл Харбор (Едгар Хувер му није поверовао), непоколебљиво и хладнокрвно крао тајне Хитлеровим најпоузданијим људима испред носа, омогућио је Дан Д – победничко искрцавање савезника у Нормандији. Лично је задржао седам немачких дивизија у Па де Калеу.

Да је од крви и меса, тајни агент Бонд не би преживео више од 48 сати. Немци би му сигурно дошли главе, вероватно и нека друга служба. Попов је све што смо набројали опослио, још милион невероватних ствари приде и умро мирно, 10. августа 1981, у француском месту Опио, у наручју прелепе супруге.

Лична карта

Рођен: 10. 7. 1912.

Место: Тител

Умро: 10. 8. 1981.

Место: Опио, Француска

Каријера

Успон: У Фрајбургу 1936. уписао последипломске студије, радио за српску, енглеску и немачку тајну службу

Достигнућа:  Опљачкао нацисте, неколико милиона марака предао савезницима; први сазнао да ће бити нападнут Перл Харбор; омогућио Дан Д – победничко искрцавање савезника у Нормандији

Брак: Жаклин Попов (1946-1961), Џил Јенсен (1962-1981)

Деца: четири сина

Бранка Митровић, Курир