Школе уклањају аналогне сатове јер ђаци НЕ ЗНАЈУ да гледају на њих

Британске школе уклањају аналогне сатове јер ученици не умеју да на основу њих процене време.

уклањају сатове
Фото: илустрација

Професори сада раде на инсталирању дигиталних уређаја, јер су се ученици који су полагали завршне испите у средњим школама жалили дежурнима да имају потешкоћа са аналогним сатовима. Малколм Троб из Асоцијације школских и факултетских лидера поручио је да су се млади навикли на коришћење дигиталних уређаја.

– Ова генерација није толико умешна у гледању на традиционалне сатове као оне старије. Они су навикнути на дигитални приказ времена на својим телефонима или компјутерима. Готово све што имају је дигиталне форме – објашњава.

Троб је навео да професори желе да се њихови ученици осећају што је опуштеније могуће током испита, а традиционални сатови у учионицама могу да повећају ниво непотребног стреса.

– Не желите да их приморавате да подижу руку да би упитали колико је сати. Школе ће несумњиво радити све што је у њиховој моћи да ученици буду што смиренији, а предност коришћења дигиталних сатова је велика јер је далеко теже погрешно видети колико је сати на овим уређајима док у исто време радите против тог времена на испиту – каже Троб.

Многи професори поделили су своја искуства на тему овог проблема на друштвеним мрежама.

Стефани Кинен, професорка енглеског језика у средњој школи „Рајслеп“ на северозападу Лондона, навела је да је њена школа инсталирала дигиталне сатове у испитним учионицама пошто су се запослени сложили да многи ђаци млађег узраста не могу да се снађу другачије. Слично је уочила и Шерил Квин из школе „Кокермаут“.

– Подразумева се да до узраста када уписују средњу школу, ђаци умеју да гледају време на старим сатовима, али показало се да то често није случај, што је у неку руку заиста тужно. Ипак, иако поједини мисле да ћемо ђаке који започињу други степен школовања учити таквим стварима, ми смо ипак пронашли бенефит у дигиталним сатовима – рекао је Малколм Троб.

Међутим, оно што додатно забрињава јесте чињеница да је почетком године јавност шокирала и изјава педијатра који је упозоравао да деца све чешће показују да отежано држе графитне и хемијске оловке због претеране употребе технологије.

– Да бисте могли да држите и померате оловку потребно је да имате јаку контролу над фином моториком, ситним мишићима смештеним у прстима. Деци је потребно много вежбе и могућности да развијају ове вештине. Лакше је детету дати паметан телефон него га охрабривати да гради мишиће играјући се слагања коцкица, кидањем, лепљењем или вучом конопаца, играчака – рекла је Сали Пејн, педијатар ангажован у фондацији „Срце Енглеске“.

Telegraph.uk