Случајност? Ликови светаца САЧУВАНИ на иконама са згаришта манастира из 13. века

На полуизгорелим иконама, пронађеним после пожара у конаку манастира Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана, остали су нетакнути ликови Исуса Христа, Светог Јована Крститеља и Светог апостола Петра.

ликови светаца
Остаци полуизгорелих икона са ликовима светитеља / Фото Епархија врањска

У манастиру Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана у току су радови на рашчишћавању после пожара који је у недељу 13. маја захватио манастирски конак. Приликом гашења пожара, припадници Ватрогасне јединице су у поткровљу пронашли остатке три иконе на којима су остали сачувани само ликови Господа Исуса Христа, Светог Јована Крститеља и Светог апостола Петра.

Ватрена стихија је уништила кров манастирског конака, а брзом реакцијом ватрогасно-спасилачке бригаде пожар је локализован на првом спрату. Узрок тога још увек није познат, а прве процене говоре да је материјална штета огромна.

Манастир Светог пророка Илије је посетио епископ врањски Пахомије и благословио почетак радова на рашчишћавању. У акцију рашчишћавања укључило се свештенство из Владичиног Хана, верујући народ села Кацапуна, Лепенице. Ову светињу је обишао и председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић, који је обећао свесрдну подршку и помоћ, како личну, тако и општине.

Манастир Светог Пророка Илије у Кацапуну једна је од најстаријих светиња на југу Србије и датира из 13. века. Изградња конака за смештај монаштва и гостију почела је 2003. године, уз помоћ Владе Републике Србије и верника.

Помоћ

ликови светаца
Епископ Пахомије и представници општине Владичин Хан у обиласку конака/Фото: Епархија врањска

Епархија врањска позвала је све вернике добре воље да помогну обнову конака у овој светињи која представља споменик културе и духовности од изузетног значаја.

Добровољни прилози могу се уплатити на текући рачун манастира Светог пророка Илије у Кацапуну, број 205-160624-15, код Комерцијалне банке.

Подсећамо да је кров конака у манастиру Свети Илија у селу Кацапун код Владичиног Хана у недељу 13. маја потпуно изгорео у пожару чији се узрок још утврђује. Заменик јавног тужиоца у Владичином Хану Миодраг Митић је за агенцију Бета изјавио да је пожар пријављен нешто после поднева, као и да у њему није било људских жртава нити повређених.

„Изгорела је комплетна кровна конструкција на конаку манастира, као и радионица за израду свећа и врата на спрату испод. Пожар су угасили ватрогасци који су дошли на позив свештеника који је био у манастиру када је пожар избио, а за сада не можемо да се изјаснимо о узроку пожара“, казао је Митић.

Према његовим речима ватрогасци су пожар угасили пре него што се проширио на манастир Светог Илије из 16 века.

Конак у коме је пожар избио је касније дозидан уз манастир.

ликови светаца
Фото: Н. Живановић

Бета/Новости/Хронограф