БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА СВЕ: Град оживео, осети се у приходима

Главни град Естоније Талин може се похвалити петогодишњим бесплатним превозом за све грађане.

бесплатан превоз
Фото: илустрација

Град због тога нема губитака, а влада планира да ове године уведе бесплатан јавни превоз у свим естонским градовима, преноси Index.hr.

После пет година бесплатног градског превоза, што су одлучили грађани на референдуму, шеф канцеларије ЕУ у Талину Алан Алакула каже да град нема губитака, наводи портал Popup.

„Нема сумње да, не само да покривамо трошкове, но имамо и вишак. Зарадили смо двоструко више него што смо изгубили од увођења бесплатног превоза. Сретни смо што је велики број људи одлучио да се региструју као становници Талина како би искористили бесплатан јавни превоз“, казао је Алакула.

Према његовим речима, при планирању бесплатног јавног превоза највише се рачунало на грађане слабијег имовинског стања.

„Рачунали смо како ће ову погодност користити грађани с ниским и средњим приходима. Но, користе га и грађани с изнадпросечним приходима јер им јавни превоз омогућава већу покретљивост по граду. Према нашим анкетама, они чешће излазе у ресторане, биоскопе, позоришта… Тиме смо покренули и трговину и угоститељство па корист имају и локалне фирме. Град је оживео, што се осети и у приходима града“, навео је Алакула.

Он наводи да је главни град Естоније пре увођења бесплатног јавног превоза био загушен аутомобилима, а ваздух је сада много чистији. С увођењем бесплатног превоза, порасле су цене паркирања, али Алакула каже да се нико не жали јер постоји бесплатна алтернатива.

Они који у Талин долазе аутомобилима из удаљених места и користе услугу бесплатног јавног превоза, а на рубним деловима града паркирају аутомобил не морају да плате ни паркинг.

Пример главног града следиће и остали.

Влада већ ове године планира да уведе бесплатни јавни превоз у све градове Естоније чиме би та земља постала по томе прва на свету.

Бесплатни јавни превоз предмет је расправа или већ постоји у неким градовима Пољске, Немачке и Француске.

„Тренутно и Париз разматра увођење бесплатног јавног превоза, углавном како би смањио загађење у центру града. Кад такав град донесе одлуку о бесплатном градском превозу, сигурно ће га следити и остали“, закључује Алакула.

Танјуг