Јадање, кукање и гунђање ДОСЛОВНО УБИЈА и доноси болести (ево како то ЗАУСТАВИТИ)

Сви то чинимо – знате, жалимо се у вези с људима или ситуацијама у нашем животу. Ми то можемо чак звати “проветравање” у настојању да би се прикриле наше жалопојке, али кад се све своди на то, онда обоје постају, у суштини, исто понашање.

јадање кукање и гунђање

На први поглед, критиковање може деловати безопасно – можда чак и корисно, као растерећивање, може учинити да се осећамо боље – али гунђање може имати озбиљне физичке и психичке последице.

Само друштво чини да подстиче гунђање – ми се жалимо на рад и да смо преоптерећени, ми се жалимо на недостатак времена и презапослености да бисмо уживали ​​у животу, ми се жалимо на политику (омиљена слободна активност прошлости, садашњости и будућности за многе), можемо се жалити на чланове породице и проблеме, ми се можемо жалити на недостатак сна и осећај исцрпљености, и волимо да се жалимо кад смо болесни – списак иде и даље и даље …

Чак и ако се ми сами не жалимо много, сви знамо да људи који се непрестано жале исцрпљују нашу енергију и они су увек “негативне бабе”.

Дакле, како жаљење, кукање и гунђање утиче на нас?

Из перспективе мозга “синапсе које су спојене заједно – горе заједно” – то је основна премиса неурологије. Сваки пут када се жалите, ви поткрепљујете и оснажујете тај спој и омогућујете да се лакше активира. Ако се жалите довољно често, то може постати ваша основна карактеристика. Негативне мисли рађају више негативних мисли и лако можете пасти у циклус негативног размишљања и хроничног критиковања.

Осим тога, беда воли друштво, па незадовољници имају тенденцију да окупљају око себе пријатеље који се жале, што додатно појачава узорак.

Незадовољници такође утичу на људе око себе. Јесте ли икада саосећали и делили своја лична слична искуства када вам се неко жали о нечему специфичном? То се може догодити лако и ненамерно, чак и на најмање јадиковање и већини позитивних особа.

Понекад то може довести до дугог разговора који се састоји искључиво од притужби, тј. усмерених на политику у негативном смислу или страха и гнева што се догађа у свету. Запитајте се, како се осећате после тога?

Дуготрајно критиковање и жељење доводи до стреса, а добро је документовано да нас дуготрајан стрес доводи до болести: слабљење имунолошког система, повећање крвног притиска, чиме се повећава ризик од срчаних болести, гојазности и дијабетеса, а узрокује и мноштво других болести.

Научници већ годинама знају да повишен ниво кортизола (хормона стреса) утиче на учење и памћење, слабљење имунолошког система и густине костију, подстичу гојазност и болести срца, повећавају крвни притисак и холестерол. Хронични стрес и повишен ниво кортизола повећавају ризик од депресије и менталних болести, и краћег животног века.

Како зауставити жаљење и критиковање?

Пошто сте само људско биће, можда заиста морате себи дати одушка с времена на време, па ево неколико савета који ће вам помоћи да избегнете прекомерно јадиковање:

Нађите времена да се охладите и одмакнете од свега што вас мучи, тако да можете да ублажите своје емоције/бес. Покушајте дубоко дисање, одласке у шетњу по природи, одласке у теретану, плес или да радите било шта забавно или опуштајуће, како бисте се смирили.

Запишите оно што вас мучи – писање нам помаже да боље разумемо зашто смо узнемирени и може нам помоћи да видимо ситуацију из уравнотеженије перспективе.

Преузмите одговорност за свој део проблема, уместо да само кривите друге особе као злочинце. Шта можете да научите из тога? Шта ће вас ова ситуација научити? Интроспекција је корисна за проналажење равнотеже и у основи је отворена за решење или, пак, за одлуку да је то најбоље да се то „пусти“ у овом тренутку.

Ако вам је потребно да се „испразите“, нека слушаоци знају када ћете почети, тако да се они могу сами припремити на ваше јадиковке.

Укратко – то је врло важно, јер људска бића имају тенденцију да причају приче у којима само стењу и уздишу.

Најбоље да када једном кренете да се жалите не радите то дуже од 2 минута, како бисте избегли драму и одбацивање. Питајте свог слушаоца да интервенише нежно, али и да вас одлучно заустави ако својим јадиковањима прекорачите 2 минута – обоје ћете бити захвални.

Сетите се да гунђање утиче на енергију, расположење, мождану активност, и нивое стреса. Ако вам је потребно да себи повремено дате одушка, чините то кратко и слатко, ради свих – поготово ради себе.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.