ИЖИВЉАВАЊЕ: Десет Албанаца пресекли пут свештенику, напали њега и ПЕТОГОДИШЊЕ БЛИЗАНЦЕ, па запретили КАЛАШЊИКОВИМ

Свештеника Епархије рашко-призренске оца Стевана Марковића, супругу и њихове петогодишње близанце брутално је напала група Албанаца у метохијском селу Жач. Породици свештеника направљена је блокада на путу, слупана су им кола, а нападачи, њих десетак, су локална породица Кељменди, сазнаје Блиц.

породица кељменди
Фото: Приватна архива

Породица оца Стевана није повређена јер је он успео у тренутку, када је један од Албанаца отишао у двориште по калашњиков, да мимоиђе постављену барикаду. Албанци су шутирали, слупали стакла на колима и дивљали око породице. Петогодишњи близанци дечак и девојчица, који за пет дана пуне пет година, њихова мајка попадија Ивана, претрпели су тортуру. Свештеник Стеван, парох је у једној од највећих српских енклава јужно од Ибра – Осојане. Отац је петоро деце. У Осојанима има око 150 малишана.

– Враћали смо се из Пећке Патријаршије ка Осојанима, било је седам сати ујутро. У месту Жач посред пута је био комби са отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако је да је пут био поптупно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како би смо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене за моју породицу – прича за „Блиц“ отац Стеван.

Албанци, чланови криминогене породице Кељменди нису померили комби, свештеник Српске цркве покушао је около да прође. Није било места.

„Калаш! Калаш! Дајте ми калаш!“

– Отворио сам прозор и они су кренули ка нама. Видели су да сам у мантији и помислио сам да желе да се извине због блокаде. Хтео сам и ја да изађем да кажем, да је све у реду. И таман када сам мало отворио врата, један од њих шутнуо је свом силином врата. Насрнули су. Почели да шутирају кола и поломили стакла. Деца су почела да плачу – прича у даху отац Стеван.

Свештеник је Косову и Метохији служио у неколико цркви и понешто зна од албанског. Један од Албанаца је потрчао у двориште одмах поред пута. А отац Стеван је јасно разумео шта говори:

– Калаш! Калаш! Дајте ми калаш – узвикивао је Албанац док су остали шутирали и ударали по колима.

Како су се сви чланови криминогене породице Кељменди окупили око кола и тако ослободили део пута, свештеник је дајући гас успео да прође поред барикаде. Случај је одмах пријављен косовској полицији.

породица кељменди
Фото: Приватна архива

„Пуцали на Србе повратнике“

Иначе, породица Кељменди има на десетине кривичних пријава. Иако веома познати и косовској полицији због оружја и дроге, они су на слободи. Србима је ова група Албанаца позната од раније. На Србе повратнике у село Жач, пуцала је 2010. године управо ова породица.

Иначе, отац Стеван био је и у селу Петрич у понедељак када су Албанци каменовали Србе, једног ухапсили, а троје повредили. Група Срба повратника али и интерно расељених лица, у свом селу је желела да обележи празник Свете Тројице. Албанци су возилима блокирали прилаз цркви и окупили се у већем броју како би напали Србе. Отац Стеван је требало да служи.

– Напали су нас, али ја нисам желео да прекинем молитву – каже отац Стеван.

Потом је РТК према сведочењу Срба објавила да је свештеник дизао три прста, што није тачно и лако је проверљиво на снимку већ је само богослужио.

Блиц

1 коментар

Comments are closed.