Македонска православна црква жели да ПРОМЕНИ ИМЕ да би била призната: Ово је предлог новог назива, јавност запрепашћена

0

Пошто није нашла мајку, јер Бугарска црква није хтела да је усвоји, Македонска црква се одлучила на неочикиван потез.

Марков Манастир/Фото: Канал5 ТВ printscreen

Канонски непризната Македонска православна црква – Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) послала је писмо Васељенској патријаришији у коме тражи промену свог имена, објавила је Ромфеа, једно од најутицајнијих црквених гласила у Грчкој, преноси скопски лист Слободен печат.

МПЦ-ОА је у писму наводно затражила ново име у коме неће бити садржан термин Македонија, односно предлаже да се преименује у „Охридска и Јустинијана Прима архиепископија“.

На овај изненађујуће неочекиван потез, Македонска православна црква – Охридска Архиепископија се одлучила после неуспешног захтева да је „усвоји“ Бугарска црква и да јој буде црква – мајка, ако призна аутокефалност МПЦ-ОА.

македонска православна црква
МПЦ је педесетих година прошлог века добила аутономију од СПЦ, у чијем је саставу тада била/Фото: Д. Јокосић

Македонска православна црква је педесетих година прошлог века од Српске православне цркве, у чијем је саставу тада била, добила аутономију, али је 1967. године самовољно прогласила аутокефалност. Због тога МПЦ, која је пре неколико година допунила назив у Македонска православна црква – Охридска архиепископија, не признаје ни једна помесна православна црква у свету, а Српска православна црква је сматра расколничком.

Да би била призната, МПЦ-ОА сада пристаје да поново промени своје име и, штавише, из њега избаци термин Македонска.

Информацију о послатом писму потврдила је и Васељенска патријаршија, која је у свом саопштењу навела да је осим захтева МПЦ-ОА, код њих стигло писмо и премијера Зорана Заева, који је од Синода Васељенске патријаршије затражио да МПЦ-ОА врати у канонски поредак под именом Охридска архиепископија.

– Свети синод Васељенске патријаршије је размотрио захтев расколничке цркве у Скопљу, поткрепљен писмом премијера БЈРМ, Зорана Заева, који од Цариградске патријаршије тражи да предузме иницијативу враћања шизматичке цркве у канонски поредак под именом Охридска архиепископија – наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Премијер Заев то негира и тврди да нико није тражио нити може да промени име Македонске православне цркве. Заев је оговарајући на питања посланика у македонском парламенту рекао да име македонске цркве није предмет било каквих дилема или преговора.

Објаснио је да је писмо Васељенском патријарху упутио тражећи помоћ у вези коначног решења црквеног спора који постоји од обнове Охридске архиепископије.

македонска православна црква
Зоран Заев је од Синода Васељенске патријаршије затражио да МПЦ-ОА врати у канонски поредак/Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Портпарол Синода МПЦ-ОА, митрополит дебарско-кичевски Тимотеј је за скопски лист Слободен печат признао да је било послато такво писмо, али је њиме било затражено да им се додели аутокефални статус и ништа више.

– Ми смо свесни да ће нас Грци веома тешко признати под именом МПЦ, али, ипак, Охридска архиепископија за нас представља историју и достојанствено име. Ја не знам какво је писмо послао премијер Заев, али ми смо обновили Охридску архиепископију у лицу МПЦ, па ако нам признају Охридску архиепископију, то ће значити да имамо 1000-годишњу историју. Свако ко бар мало размишља треба да буде захвалан ако нам дају ОА, уместо МПЦ, која је створена 1946. године – објашњава Тимотеј.

Одлука МПЦ-ОА да се одрекне од свог македонског имена, иако то од њих нико није тражио, запрепастила је македонску јавност.

Уредник портала плусинфо.мк, аналитичар и коментатор Бранко Геровски подсећа да ни Српска, ни Бугарска, па ни Грчка црква нису од Македонске цркве тражиле да промени своје име у замену за добијање аутономије.

– Питам и тражим јасан и недвосмислен одговор од владика МПЦ – ко вас је натерао да се одрекнете имена македонска? Ко и зашто? И ко вас је овластио да направите тако нешто? Народ коме служите и који вас издржава? Бог лично? – упитао је Геровски, али одговор није добио.

Д.Ј, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.