Македонска православна црква жели да ПРОМЕНИ ИМЕ да би била призната: Ово је предлог новог назива, јавност запрепашћена

Пошто није нашла мајку, јер Бугарска црква није хтела да је усвоји, Македонска црква се одлучила на неочикиван потез.

Марков Манастир/Фото: Канал5 ТВ printscreen

Канонски непризната Македонска православна црква – Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) послала је писмо Васељенској патријаришији у коме тражи промену свог имена, објавила је Ромфеа, једно од најутицајнијих црквених гласила у Грчкој, преноси скопски лист Слободен печат.

МПЦ-ОА је у писму наводно затражила ново име у коме неће бити садржан термин Македонија, односно предлаже да се преименује у „Охридска и Јустинијана Прима архиепископија“.

На овај изненађујуће неочекиван потез, Македонска православна црква – Охридска Архиепископија се одлучила после неуспешног захтева да је „усвоји“ Бугарска црква и да јој буде црква – мајка, ако призна аутокефалност МПЦ-ОА.

македонска православна црква
МПЦ је педесетих година прошлог века добила аутономију од СПЦ, у чијем је саставу тада била/Фото: Д. Јокосић

Македонска православна црква је педесетих година прошлог века од Српске православне цркве, у чијем је саставу тада била, добила аутономију, али је 1967. године самовољно прогласила аутокефалност. Због тога МПЦ, која је пре неколико година допунила назив у Македонска православна црква – Охридска архиепископија, не признаје ни једна помесна православна црква у свету, а Српска православна црква је сматра расколничком.

Да би била призната, МПЦ-ОА сада пристаје да поново промени своје име и, штавише, из њега избаци термин Македонска.

Информацију о послатом писму потврдила је и Васељенска патријаршија, која је у свом саопштењу навела да је осим захтева МПЦ-ОА, код њих стигло писмо и премијера Зорана Заева, који је од Синода Васељенске патријаршије затражио да МПЦ-ОА врати у канонски поредак под именом Охридска архиепископија.

– Свети синод Васељенске патријаршије је размотрио захтев расколничке цркве у Скопљу, поткрепљен писмом премијера БЈРМ, Зорана Заева, који од Цариградске патријаршије тражи да предузме иницијативу враћања шизматичке цркве у канонски поредак под именом Охридска архиепископија – наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Премијер Заев то негира и тврди да нико није тражио нити може да промени име Македонске православне цркве. Заев је оговарајући на питања посланика у македонском парламенту рекао да име македонске цркве није предмет било каквих дилема или преговора.

Објаснио је да је писмо Васељенском патријарху упутио тражећи помоћ у вези коначног решења црквеног спора који постоји од обнове Охридске архиепископије.

македонска православна црква
Зоран Заев је од Синода Васељенске патријаршије затражио да МПЦ-ОА врати у канонски поредак/Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Портпарол Синода МПЦ-ОА, митрополит дебарско-кичевски Тимотеј је за скопски лист Слободен печат признао да је било послато такво писмо, али је њиме било затражено да им се додели аутокефални статус и ништа више.

– Ми смо свесни да ће нас Грци веома тешко признати под именом МПЦ, али, ипак, Охридска архиепископија за нас представља историју и достојанствено име. Ја не знам какво је писмо послао премијер Заев, али ми смо обновили Охридску архиепископију у лицу МПЦ, па ако нам признају Охридску архиепископију, то ће значити да имамо 1000-годишњу историју. Свако ко бар мало размишља треба да буде захвалан ако нам дају ОА, уместо МПЦ, која је створена 1946. године – објашњава Тимотеј.

Одлука МПЦ-ОА да се одрекне од свог македонског имена, иако то од њих нико није тражио, запрепастила је македонску јавност.

Уредник портала плусинфо.мк, аналитичар и коментатор Бранко Геровски подсећа да ни Српска, ни Бугарска, па ни Грчка црква нису од Македонске цркве тражиле да промени своје име у замену за добијање аутономије.

– Питам и тражим јасан и недвосмислен одговор од владика МПЦ – ко вас је натерао да се одрекнете имена македонска? Ко и зашто? И ко вас је овластио да направите тако нешто? Народ коме служите и који вас издржава? Бог лично? – упитао је Геровски, али одговор није добио.

Д.Ј, Телеграф