Пресушени Дњепар разоткрио ЈЕЗИВЕ ТАЈНЕ: Испливале кости и лобање са нацистичким шлемовима после рушења бране у Херсону (ВИДЕО)

Дописник Кијев поста Џејсон Џеј Смарт објавио је на „Твитеру“ снимак на којем се виде људске лобање и кости које потичу из Другог светског рата.

кости и лобање
Остаци војника из Другог светског рата / Фото: JASON JAY SMART @OFFICEJJSMART / TWITTER

„После експлозије бране Какховка коју је изазвала Русија, а која је узроковала пражњење воде до дна резервоара, пронађени су људски остаци из Другог светског рата“, написао је Смарт у посту.

На снимку се виде људске лобање у песку, од којих неке још имају војне шлемове на себи. Додаје се да у близини вероватно има још много људских остатака из времена када су Совјети уништили брану Запорожје 1941.

Те године, док су нацистичке трупе харале Украјином, тајна полиција Јосифа Стаљина дигла је у ваздух брану хидроелектране Запорожје како би успорила њихово напредовање. Експлозија је поплавила села дуж реке Дњепар и усмртила хиљаде цивила.

„С обзиром да у то време није објављен службени број жртава, процене увелико варирају. Већина историчара процењује да их је између 20.000 и 100.000 на основу броја људи који су тада живели у поплављеним подручјима“, пише Смарт.

Брана Каховка пробијена је прошле недеље што је изазвало огромне поплаве на југу земље. Поплава је прекрила око 596 квадратних километара са обе стране реке Дњепар.

кости и лобање
Сателитска слика показује штету на брани Каховка у Херсону на југу Украјине / Фото: ПЛАНЕТ ЛАБС ПБЦ / ТАЊУГ/АП

Украјина и Русија међусобно пребацују кривицу за рушење бране. Стручњаци сматрају да је намерна експлозија унутар бране највероватније била узрок њеног колапса.

Би-Би-Си наводи да делује врло вероватно да су руске снаге, које су контролисале брану, одлучиле да је разнесу како би отежале Украјинцима да пређу реку у оквиру текуће контраофанзиве.

кости и лобање
Поплављене куће у селу Дњипријани у окупираном делу Украјине 7. јуна након рушења бране Каховка / Фото: АП / Танјуг

Ако је то заиста руска саботажа, то би био јасан доказ да је Москва већ осећала притисак у време кад се очекивала украјинска контраофанзива. Дуго очекивани контраудар Кијева објавио је у суботу председник Володимир Зеленски.

Јутарњи лист / Би-Би-Си