НАЈЕЗДА ЗМИЈА У БЕОГРАДУ Ево која су насеља НАЈУГРОЖЕНИЈА и ако случајно видите гмизавце ШТА ДА РАДИТЕ

Топло време крајем маја и почетком јуна довело је и до појаве да су из својих скровишта широм престонице измилеле и – змије.

змије
Фото: А. Станковић/РАС Србија

Фотографија велике змије снимљена на Новом бежанијском гробљу уплашила је многе суграђане, да би се недуго затим јавили други који тврде да су змију видели буквално у центру града!

– Змија је буквално била између Калемегдана и Кнез Михаилове улице. Није била баш питон, али није била ни мала. И није била ни мало пријатна ситуација – пожалила нам се једна суграђанка.

Како кажу надлежни, од првог априла па све до краја маја, у Београду је ухваћено десет одсто више змија него прошле године у ово време. Стручњаци кажу да нема места паници, и да су све змије које су до сада пронађене, потпуно безопасне.

– Од првог априла до краја маја ухваћено је 30 змија на територији Београда, што је за 10 одсто више него прошле године у овом периоду. Ова бројка не одступа много од уобичајеног просека за пролећни период, тако да нема разлога за бригу – саопштили су за Блиц из „Ветерине Београд“.

змије
Змије чак и на бициклистичким стазама/Фото: Станковић/РАС Србија

Минулог викенда водена змија рибарица се појавила у школском дворишту у Миријеву.

– Та змија која се појавила у миријевској школи је водена и није опасна, а у близини школе је поток па је највероватније одатле дошла – наводе из „Ветерине“

Истог дана надлежни су имали још једну „интервенцију“.

– Другу змију нашли смо на Бежанијској коси у једној штампарији, али она се толико завукла да нисмо успели лако да је извадимо – објашњавају стручњаци.

Највећи број ових гмизаваца ухваћен је у приградским насељима, додају из „Ветерине“. Ухваћено је око тридесетак змија, углавном смукова, рибарица и белоушки.

змије
Грађани су се и раније сусретали са змијама/Фото: Приватна архива

– Најчешће су проналажене на Чукарици, али и у Раковици и Гроцкој – кажу из овог предузећа.

Ако вас уједе…

Уједи неотровних змија нису опасност по човека, али ако до тога ипак дође, најбоље је да одете до најближе здравствене амбуланте како би лекари очистили рану, да не би дошло до инфекције.

Од отровних змија у Србији се могу наћи шарка и поскок.

Ако је видите…

Ако се са змијом нађете „очи у очи“ у вашем стану или дворишту, најбоље је да позовете „Ветерину Београд“ или другу дежурну службу која ће змију уклонити.

– Када наиђете на змију, пре свега не треба да паничите и правите нагле покрете. Ако сте се са змијом суочили негде у природи, само је заобиђите – саветују стручњаци.

ТРАЖЕ ХРАНУ И ТОПЛОТУ

Ови гмизавци се најчешће појављују тамо где је топло, где има остатака хране, односно на местима где се окупљају инсекти и пацови који су њихов плен. Ранијих година највише су пријављивани случајеви на Новом Београду, Карабурми, Вишњици…

ВИДЕО: Хватање отровне змије у Врању.

Марија Антонијевић,Рада Бјелић, Блиц/Хронограф