Научници вратили ГЛАС МУМИЈИ старој 3.000 година, ево како ЗВУЧИ (ФОТО, ВИДЕО)

Научници су помоћу технологије 3Д штампе, медицинских скенера и електронског душника рекреирали гласнице мумифицираног свештеника који је живео у Египту пре 3.000 година и сазнали како је звучао његов глас. У раду који је данас објављен у часопису Сајентифик рипортс, аутори кажу да им је техника омогућила да произведу један једини звук – „Е“.

мумија
Фото: ЕПА

– Звук који чујете производе његове гласнице из положаја у којем лежи у саркофагу – рекао је електротехничар Дејвид Хауард с лондонског универитета Ројал Холовеј.

Тон „е“ вероватно није био прецизан одраз говора египатског свештеника Несјамуна, са чијим мумифицираним телом су истраживачи радили, јер је језик током три миленијума изгубио већину свог квантитета. Сам модел није довољан да би се синтетизовале читаве речи или реченице, рекли су аутори.

– Али, то је нешто на чему радимо и биће могуће једног дана – рекао је један од аутора, Дејвид М. Хауард, са Лондонског краљевског Холовеј колеџа.

Он је раније истом методом репродуковао гласнице и гласове људи данашњице, укључујући и свој и установио да су произведени звукови врло реалистични и да уистину наликују оригиналу. Ово је први пут да је ову технологија применио на људским остацима.

За први такав подухват Хауард и његове колеге одабрали су мумију египатског свештеника Несјамуна која се налази у музеју Лидс у Великој Британији. Меко ткиво у грлу и вокалном тракту мумије било је доста сачувано тако да је Несјамун био изврстан кандидат за овај експеримент. Хауард планира другу фазу овог пројекта у којој ће покушати да репродукује звук свештениковог певања. Несјамун је био бележник и свештеник у време владавине фараона Рамзеса XI, а често је приликом обављања ритуалних дужности певао и мелодично изговарао молитве.

– Египтолозима је већ позната фонетика и начин извођења музике тог периода тако да можемо репродуковати делове онога што је заправо певао – каже Хауард.

Да би то учинио, он ће помоћу рачунарског софтвера креирати језик који би одговарао гласницама те величине. Пошто језик игра главну улогу у говору и певању, а Несјамунови језички мишићи нису добро сачувани. Археолози сматрају да је свештеник умро у 50. годинама живота, а видљиво је да је имао врло истрошене зубе и болест десни.

– Ако му креирамо језик, моћи ћемо га ускладити с његовим вокалним трактом. То је изводљиво, али и захтевно – рекао је Хауард.

Фонет / Танјуг