Мајка: У школи прете детету да ће га ИЗБОСТИ НОЖЕМ, разредна саветује да не иде на часове

Ученику шестог разреда ОШ „23. октобар“ у Сремским Карловцима група вршњака из одељења претила да „ће га сутра, ако дође у школу, избости ножем“.

То за ИнфоНет Војводина тврди С. Б. Н, мајка 12-годишњег дечака коме прете, а који додају да вршњачко насиље над њиховим дететом траје две године, од почетка петог разреда.

Напомињу да је тога било и у нижим разредима, али да је „учитељица некако увек успевала да исконтролише проблематичну децу и ситуације”. У петом разреду је, каже мајка, ситуација потпуно ескалирала.

„После безброј претњи, увреда, малтретирања које је трпео, последњи у низу је више него алармантан. Дошао је кући из школе плачући и рекао нам да су му тројица дечака рекли да ће га сутра (13.6.) избости ножем“, каже видно потресена мајка дечака. Мајка затим каже и да јој је разредна старешина саветовала да је најбоље да се дечак у среду, ипак, не појави на часовима.

„Рекла ми је да ме саветује као мајка мајка и да мисли да је можда најбоље да не дође у школу, јер је ситуација сада постала веома озбиљна, те да је група ученика који малтретирају њеног сина сада много бројнија”, каже С. Б. Н.

Директор ОШ „23. октобар“ Горан Маравић потврдио је за Инфонет Војводина да проблем постоји и да га школа решава. Напомиње да могу да реагују у оквирима која им Закон прописује, те да се овим проблемом бави школски Тим за борбу против насиља. На питање да ли га забрињавају малолетничке претње ножем другом малолетнику одговара да су “то више биле дечије размирице у жару борбе”.

“Морамо да испитамо шта каже и једна, и друга, и трећа страна. Те претње ножем сматрам да су више изговорене у жару дечије борбе, када деца и псују и свашта говоре једни другима. Најважније је да су деца процесуирана кроз систем како закон налаже, обављени су разговори са психологом, педагогом, разредном старешином, родитељима деце”, каже за Инфонет Војводина директор школе.

Дванаестогоишњи дечак, чији родитељи тврде да му дете малтретирају већ две године, каже да није задовољна оним што је школа до сада учинила. „За ове две године вршњачко насиље је константно. Говоре му да је педер, псују га, говоре му да му је мама тужибаба, кад год одем у школу да покушам да решим овај проблем, јер се плашим да ће ескалирати И да би могло да се деси нешто много озбиљније И трагичније. Моја је дужност да заштитим своје дете, да бар покушам све оно што је у мојој моћи, као родитеља“, каже мајка С. Б. Н.

Један од последњих у низу инцидената, каже мајка ученика, догодио се прошле недеље, када су њеном сину демолирали бицикл у школском дворишту.

Б92