ГОТОВО ЈЕ: Последње руковање и гуд бај

Сингапур — Састанци Трампа и Кима завршени. Потписан заједнички документ. Нема званичног објашњења шта у њему пише. Очекује се да Трамп све објасни на конференцији.

састанци трампа и кима
Фото: Танјуг/АП

Председник САД и севернокорејски лидер данас су на самиту у Сингапуру потписали заједнички документ, после чега је Трамп рекао да процес денуклеаризације Северне Кореје почиње „веома, веома брзо“, а Ким се опростио од америчког председника и отишао из Сингапура.

За ЦНН је неименовани амерички званичник претходно навео да се ради о „споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом“.

Трамп је после потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију. „Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно“, поручио је амерички председник.

Трамп је навео да њих двојица „потписују веома важан документ, прилично свеобухватан документ“ и најавио да ће „подробно“ о томе причати ускоро на конференцији за медије.

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло. „Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ“, поручио је Ким уз помоћ преводиоца.

састанци трампа и кима
Фото: Танјуг/АП

После потписивања Трамп је казао да је развио „веома посебну везу“ са Кимом, на шта су га новинари питали да ће позвати севернокорејског вођу у Белу кућу. „Апсолутно, хоћу“, рекао је Трамп.

Њих двојица су се, стојећи испред застава САД и Северне Кореје, на месту где су започели самит, руковали последњи пут и поздравили, а Трамп је навео да ће се њих двојица поново састати у будућности.

Састанком и руковањем јутрос на острву Сентоса у Сингапуру, амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг-ун исписали су нову страницу историје.

Бела кућа је навела да је „тет-а-тет“ састанак Трампа и Кима трајао 38 минута, а БиБиСи оцењује да је то прилично кратко, уколико се у обзир узме време које је потребно за превођење.

СиЕнЕн наводи да никакви званични догађаји нису сада планирани све до Трамповог обраћања новинарима заказаног за 16 часова по локалном, односно 10 часова пре подне по централноевропском времену.

Ројтерс наводи да је циљ ових историјских разговора проналажење начина за окончање нуклеарног одмеравања снага на Корејском полуострву.

Наводи се да, уколико њихов самит успе, то би могло да донесе трајну промену безбедносном окружењу североисточне Азије, као у случају посете некадашњег председника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

Пре састанка Трамп је, седећи са Кимом пред новинарима, најавио „изузетан успех самита“, док је севернокорејски вођа казао да су „дошли ту да превазиђу“ препреке. „Мислим да цели свет ово гледа. Многи људи у свету мислиће да је ово сцена из фантастичних… филмова научне фантастике“, казао је Ким.


Танјуг