Мала Софија нема шаку, а оно што је њена породица преживела у приватном вртићу ће вас РАЗБЕСНЕТИ

Руководство вртића – играонице “Маша и меда” у Краљеву одбило је да прими на чување једноипогодишњу девојчицу Софију, и то само због тога што има видљив физички дефект. Скандалозну одлуку вртић је донео због тога што Софија нема шаку и то је заправо једини разлог за овакав вид дискриминације.

 софија
Фото: Драгана Патрић, приватна архива

Софија сада има скоро седамнаест месеци. Рођена је са деформитетом шаке и скраћеном подлактицом, коју лекари нису установили док је била у мамином стомаку.

– Слагаћу ако кажем да, у првом моменту, нисам били шокирана. Јесам, наравно. Али, само до оног тренутка док је у породилишту нисам угледала. Поглед на то мајушно биће, учинио је да исте секунде заборавим на ручицу. Она је једно здраво дете, напредује као и њени вршњаци. Проходала је на време, брбља својим бебећим језиком. Подједнако се служи рукама, оно што не може десном, то уради левом – објашњава за „Блиц“ Нина Патрић (32), Софијина мама.

Како објашњава недавно су решили да Софију упишу у вртић како би повремено била у друштву својих вршњака. Али, нису желели да је упишу у класично обданиште. У близини имају једну приватну играоницу – вртић, где постоји могућност да се деца причувају на сат или два. То им је, како објашњава Нина, за почетак било довољно.

софија
Фото: Драгана Патрић, приватна архива

– Када сам отишла да се распитам око детаља у првом тренутку васпитачица је рекла да нема никаквих проблема. Међутим, када је пришла Софији, која је седела у колицима, и видела да нема шаку, променила је причу. Рекла ми је да не може ништа да ми каже без власника, који је био одсутан. Објаснила ми је да ће нам за недељу дана јавити, “јер, без знања власника, не може такво дете да прими у групу” – присећа се Нина.

Запрепашћена се вратила кући. Каже да у почетку није желела ни да помишља да је Софијина рука била разлог за то, али јој се цео разговор уопште није допадао. Тешила је саму себе да то није разлог. Међутим, одговор који је после недељу дана добила, потпуно ју је шокирао.

– Одлазим поново код њих, али први сусрет са васпитачицом већ ми је наговештавао да се неће све лепо завршити. Она ми се обраћа речима ”ви беосте мајка девојчице” и не изговарајући које, показује на руку и пита да ли је лева или десна. У неверици сам јој одговорила да апсолутно није битно. Отишла је у службене просторије и када се вратила саопштила ми је да им не одговара таква девојчица, због друге деце, али и родитеља којима то не би можда одговарало – прича Нина.

софија
Софија и њена мама Нина/Фото: Нина Патрић, приватна архива

Врхунац безобразлука, додаје, је тај да су јој понудили солуцију да може са дететом да остане у играоници, као и да потпише сагласност да ако се детету нешто догоди да вртић апсолутно не сноси никакву одговорност.

– У потпуном шоку сам се окренула и отишла. Нисам могла да верујем да су ми одбили иначе потпуно здраво дете само зато што им се физички не допада. Била сам бесна. Плакала сам. Нисам могла да верујем у каквом свету ми то живимо, и коме поверавамо децу на чување – разочарано каже Нина и са разлогом се пита шта ли их још чека, кроз Софијино одрастање, кад су на “првој лествици” доживели овакво разочарање.

Директор: Одбио сам их из најбоље намере

Када смо позвали власник вртића, “Маша и меда”, Иван Дубовац одмах је знао о коме се ради и као оправдање рекао је да никада до сада нису имали овакав случај, као и да је имао најбољу могућу намеру када је мајку одбио.

У првом моменту је рекао да је мајци објашњено да дете може да се игра у играоници, али да мора и она да буде са њом, али само да не би дошло до неког инцидента.

софија
Фото: Драгана Патрић, приватна архива

Када смо му објаснили да мајка није желела да дете доводи у играоницу, него је хтела солуцију где се дете чува на пар сати, тада је покушао да се оправда помињањем васпитачице.

– Жену нисам упознао, а можда се она и васпитачица нису добро разумеле. Можда јој васпитачица није добро пренела оно што сам ја рекао – рекао је он.

Међутим, како је текао разговор, власник вртића је променио мишљење, па је изустио и да је можда погрешио, али да свакако није имао лошу намеру.

– Нисам такав човек. И сам имам три ћерке. Криво ми је што се све тако догодило. Људи смо, можемо да погрешимо. Волео бих да мајка поново дође и да поразговарамо – рекао је Дубовац.

Соња Тодоровић, Блиц