На Светој Гори пронађен костур жене: Тамо је вековима забрањено да крочи женска нога, истраживачи у чуду, ово су два могућа објашњења

На Светој Гори, где је женама вековима забрањен приступ, археолози су открили кости жене на територији манастира Пантократор.

кости жене
Манастир Пантократор / Фото: Википедија

На Светој Гори, где је женама вековима забрањен приступ, археолози су открили кости жене на територији манастира Пантократор. Најновији детаљи истраживања објављени су 17. децембра ове године.

Како пише Live Science, амерички антрополог Лоран Вин Антикас позвана је на Атос како би испитала кости пронађене испод капеле Светог Атанасија покрај зидина манастира Пантократор на Светој Гори.

После вишемесечног испитивања узорака, закључила је да кости по величини и облику припадају жени и да су ту сахрањене други пут, што значи да су пажљиво пренесене са првобитног места на ком је схрањена.

Надлежни у манастиру замолили су да се још једном овакве тврдње испитају најсавременијом технологијом јер је тешко објаснити ко је уопште та жена и како су се њене кости нашле на Светој Гори.

Једино могуће објашњење је да су у време дивљања пирата на Егеју, монаси отварали врата манастира женама које су ту налазиле уточиште иако је то било веома ретко.

Грчки медији пак пишу да је цар Душан Немањић, бежећи од невоља, своју супругу Јелену Страцимировић – Немањић одвео на Свету Гору, али да су за све време њеног боравка тамо били постављени теписи по којима је ходала како никада не би додирнула земљу.

Осим кости ове жене, пронађени су остаци још седам особа, а по начину на који су сахрањени јасно је да се ради о важним личностима тог доба.

У наредних неколико месеци лабораторија научног центра „Демокрит“ имаће за циљ да сазна ко су били ови људи и како су се посмртни остаци једне жене нашли на овој планини.