УХАПШЕНА ПРОСТИТУТКА КОЈА ЈЕ ШИРИЛА ХИВ ПО СРБИЈИ: Полиција пронашла мигранткињу од које је СТРЕПЕЛА СРБИЈА

Фатима Алас (38), проститка из Јордана која је наводно ширила ХИВ по Србији, ухапшена је данас.

фатима
Фото: Илустрација

Полиција је против ње поднела прекршајну пријаву због незаконитог боравка у Србији и привела дежурном судији за прекршаје, који јој је изрекао новчану казну од 20.000 динара и забрану уласка на територију Републике Србије у трајању од три године.

„Због непоседовања новчаних средстава, држављанки Јордана новчана казна је замењена казном затвора у трајању до 20 дана и она је спроведена у Казнено-поправни завод „Забела“ у Пожаревцу“, саопштено је у МУП-у.

Полиција је Фатиму пронашла на улици у Београду и када су хтели да јој напишу прекршајну пријаву због проституције, она није имала новца да плати казну због чега је превезена у затвор.

Подсетимо, како је Курир писао, Фатима је прошле године у августу стигла у Србију, а до пре месец и по дана боравила је у Прихватном центру за избеглице у Кикинди.

„Средином маја, она је напустила камп и отишла у Суботицу, а потом завршила у Београду. Претпоставља се да се бавила проституцијом у Суботици, Кикинди и Београду, али још није познато колико људи је заразила. Нико у овом тренутку не може да оцени сразмере заразе, питање је ко је од њених клијената у међувремену имао интимне односе с другим особама“, каже извор Курира и додаје:

– Она је ординирала у парку код Економског факултета и у околини Главне аутобуске станице. Наводно је имала по пет клијената дневно.

Побегла из Хитне

Јорданку је пре два дана полицијска патрола пронашла у Београду. Контактирали су с Хитном помоћи, која је дошла на терен и одвела је.

– Извадили су јој крв и узорак је послат на анализу. Морам само да објасним да Фатима није била приведена, али је била предата медицинским радницима. Међутим, успела је да им побегне из комбија, она је психички лабилна. Нигде није смештена и нико је није званично преузео! – каже наш извор.

Чудно се понашала – Одбијала стручну помоћ и терапију

фатима
Фото: Илустрација

Они који су видели Фатиму Алас описују је као лепу и згодну црнокосу жену, а кажу да је била веома комуникативна. Она је прошле године покушала да са групом миграната илегално пређе српско-мађарску границу.

– Пронађена је у лошем физичком и психичком стању. Најпре је примљена и збринута у суботичком прихватном центру. Потом је премештена у Кикинду. Још док је била у Суботици, уочено је да се чудно понашала. Најпре је одбијала психолошку помоћ, а онда је у једном тренутку прихватила стручну помоћ и терапију. Међутим, Фатима је није користила. Одлазила је, бежала и враћала се. Реч је о једној нестабилној и несрећној особи коју заправо што пре треба негде збринути – каже наш извор.

Чињенице – Како се преноси ХИВ

  • Разменом телесних течности као што су крв или сперма
  • Незаштићеним сексуалним односом
  • Коришћењем заједничке игле приликом дрогирања

Важно правовремено тестирање

Процењује се да у Србији тренутно 2.700 особа живи са ХИВ-ом, а шестина не зна да је инфицирана.

Најбитнија је превенција (избегавати незаштићен сексуални однос).

Ако се ризик деси, што пре урадити тест на ХИВ (најкасније осам недеља после односа).

Животни век не мора бити скраћен уколико се прима терапија.

У последњих 15 година најдоминантнији пут преношења је сексуални.

Чак и орални секс треба упражњавати с кондомом.

Курир