Албанци НАСРНУЛИ на Митрополита Амфилохија: Хтели да ЗАБРАНЕ да се служи ЛИТУРГИЈА на Свачу – Викали: ОДЛАЗИТЕ! ОВО ЈЕ НАШЕ!

Литургија на Свачу: Упркос покушају групе Албанаца да спрече, Митрополит Амилохије богослужио на Свачу. 

литургија на свачу
Фото: Митрополија.цг

Група од двадесетак Aлбанаца предвођена Хаџијем Сулејманијем, одборником Демократске партије – улцињске владајуће коалиције, јутрос је покушала да спречи Митрополита црногорско-приморског Амфилохија да са свештенством и верницима служи Свету литургију на темељима Цркве Светог Јована Крститеља на Свачу у Улцињу.

Наиме, ова група изгредника покушала је да онемогући прилаз Цркви, а предводник Сулејмани је казао да су Митрополит, свештенство и верни народ „дошли да освајају“ и да он као Албанац муслиманске вере неће то да дозволи јер, како је рекао, Црква није Митрополијина и да иако не зна чија је, зна да није њена.

На питање Митрополита Амфилохија како то да се као Муслиман меша у питање Цркве, он је казао да је он прво Албанац.

После гурања, расправе, негодовања наших верника, полиција је обезбедила да Митрополит, свештенство и верни народ дођу до Цркве, али не и да уђу на темеље Храма где је било предвиђено служење Свете службе Божје. Полиција је већ била на темељима Храма, тако да је Високопреосвећени Литургију служио у непосредној близини остатака Цркве Светог Јована Крститеља на Свачу.

литургија на свачу
Фото: Митрополија.ком

У литургијској беседи Његово високопреосвештенство Митрополит Амфилохије је казао да на овом древном светом месту прослављамо Христово Васкрсење које је празник над празницима и које је уграђено у људску судбину и овде у времену, и у вечности.

„Светлост која је засијала из Христовог гроба она обасјава и данас читаво човечанство и сав људски род, и призива нас све колико нас има на земљи, да не будемо синови таме и мрака, што значи синови греха и безбожништва, него да будемо синови вечне Божанске светлости“, рекао је Митрополит и додао да поред Васкрсења овде славимо и Светог Јована Крститеља, Претечу Господа Исуса Христа.

Високопреосвећени је рекао да Светог Јована славимо у храму где је кроз векове, још од древнохришћанских времена прослављан Бог и Свети Јован Крститељ. Подсетио је да је све до 12. века Црква Божја – Истока и Запада, била једна Црква што је, што се тиче прослављања Васкрсења и Светог Јована Крститеља, и данас. Историчари су утврдили да је у време Светога Јована Владимира Свач био његова престоница и да је он због тога када је убијен у Преспи, сахрањен у Пречистој Крајинској.

литургија на свачу
Фото: Митрополија.ком

Истичући да сваке године прослављамо Светога Јована Владимира, не само у Бару где је подигнут велелепни храм посвећен њему, него и у Манастиру Св. Јована у Шин Ђону (Албанији), где се чувају његове свете мошти, Митрополит је истакао да се тамо сабирају сви православни независно да ли се осећају Грцима, Албанцима, Србима…

„Ми смо једна Црква са Православном црквом у Албанији на челу са архиепископом Албанске цркве Анастасијем, а ово свето место кроз векове је обједињавало све оне који су се овде сабирали и данас треба да обједињује све, не да их раздваја. Зато сам данас, посебно благодаран што можемо као и претходних година овде да служимо Службу Божју у част Светога Јована Крститеља“, беседио је Митрополит.

Осврнуо се и на данашњи покушај групе Албанаца да спрече литургијско сабрање. Митрополит је казао да је то њихова срамота и да Муслиман који има страха од Алаха и Судњега дана зна да поштује светињу.

„Ми смо дошли данас да целивамо зидине храма у коме су се сабирали кроз векове Хришћани Истока и Запада и где се ми сабирамо годинама. Зато сам благодаран директору полиције из Улциња и његовим људима који су данас овде. Благодаран сам њима као и свим житељима око овога Светога храма који су га чували“ рекао је владика и додао да иако су они сада Муслимани, Албанци, њихови преци су припадали овој светињи, били Хришћани и да зато они поштују овај храм.

„Једна мала група људи покушала је на своју срамоту, да осрамоте Улцињ и оскрнаве ову светињу и да својим понашањем осрамоте Владимир и људе који живе овде, честити албански народ“ истакао је Митрополит и подсетио да се предводник групе која је покушала да их спречи да дођу до Цркве на Свачу, представио као муслиман, посланик у Парламенту Улциња.

литургија на свачу
Фото: Митрополија.ком

„Он је као муслиман дошао, на своју срамоту, да нас спречи да служимо данас овде. Не верујем да га је послао председник његове партије а сигуран сам да није добио разрешење ни од свог хоџе“, казао је Митрополит и истакао да ако је истински муслиман и има страха од Алаха и Судњега, онда зна да поштује светињу.

Подсећајући да су они који су дошли, тврдили да је то њихово, Митрополит је питајући се шта значи „њихово“, казао да је ово пре свега Божје место и припада свеукупном народу који долази овде са поштовањем и љубављу и према онима који сад живе на овом месту и према овој древнохришћанској светињи која обједињује векове. Захвалио се Богу што је Управа за културна добра кренула да обнавља ову светињу и изразио наду да она неће бити само „остаци културе древне“ него место култа што заправо значи молитва.

Он је казао да није било молитве овде, људи који су служили живоме Богу кроз векове, не би било ни овога места.

„Нема културе без култа, ако уништиш богомолитву шта поштујеш? Камење? Онда је то обоготворење камења“ истакао је владика и навео да је парохијски свештеник када је долазио да припреми храм нашао разбацане људске кости, ктитора овога храма, што не служи на част Управи за културна добра.

„Има ли веће светиње од костију наших предака? Гробље је светиња највећа на земљи. Они који су утемељили овај град – то је највећа светиња и они који скрнаве кости да би сачували зидине нит је разумно, нит је културно, али пре свега није људски. На поштовању према Богу, Алаху и према Судњем дану, поштовању према прецима својим и њиховим костима, на томе се гради будућност. То је право истинско осећање за културу“, истакао је Митрополит и још једном се захвалио полицајцима и њиховој Управи који су помогли да се та групица људи уразуми.

литургија на свачу
Фото: Митрополија.ком

Изразио је наду да ће срамота ове групе бити прва и последња, јер без обзира како се опредељивали они таквим понашањем губе благослов Алаха и Судњега дана.

„Дужни смо сви да ове древне светиње које нас сабирају очувамо, да се кроз њих обнављамо и да кроз њих обнављамо човечност – љубав једни са другима, мир Божји да призивамо“, закључио је у архипастирској беседи Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Пошто је у част Светог Јована Крститеља – највећег међу рођенима од жене, освештан и пререзан славски колач, о историјату Храма Светог Јована Крститеља на Свачу у коме је крштен Свети Јован Владимир још као дете, и древном средњевековном граду Свачу говорио је археолог Младен Загарчанин који је радио археолошка истраживања на овом локалитету.

Весна Девић/ Рајо Војиновић, Митрополија.ком

Видео: Покушај групе Албанаца да спрече служење Свете литургије на темељима Цркве Св. Јована Крститеља – 8. јул 2018. Свач, Улцињ

Видео: Митрополит Амфилохије у разговору са групом Албанаца који покушавају да спрече службу – 8. јул 2018. Свач, Улцињ