ГРЧКА ПРОТЕРУЈЕ РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ због Македоније – Смета им руски утицај на Балкану

Грци протерују руске дипломате под оптужбом да су подмићивали политичаре и православне свештенике како би повећали руски утицај на Балкану.

грчка протерује руске дипломате
Фото: Profimedia

Грчка протерује двојицу руских дипломата из земље, а још двојици је забрањен улаз у земљу због, како наводе грчки медији, „мешања у унуташње послове и противзаконитих дела против националне безбедности Грчке“.

Конкретније, Атина оптужује руске дипломате да су покушали да извуку и шире информације као и да су подмићивали грчке званичнике, али да у томе нису успели.

– Кроз новчане награде руске дипломате покушавају да утичу на општинске званичнике, митрополите у грчкој православној хијерархији и стекну утицај на планини Атос – наводи се у грчким медијима.

Према највишим грчким дипломатским изворима, Атина је тражила хитно протеривање двојице дипломата укључујући званичника Амбасаде Русије Виктора Јаковлева и још двојице.

Он је указао на напоре Русије да интревенише у осетљивим питањима као што је споразум Атине и Скопља око новог имена Македоније и на тај начин „негативно утиче на улогу Грчке на Балкану“.

Исти извор наводи да је иницијатива одговор на бројне напоре да се прошири руски утицај у земљи, преко, између осталог, Царског православно-палестинског друштва.

Упркос најновијим сазнањима исти извор се надовезује да Грчка жели, у складу са својом постојећом политиком, да настави добре односе са Русима и промовише пријатељство два народа, али, наглашава, то је могуће једино ако обе земље поштују међусобни суверенитет.

Дипломта који је желео да остане анониман наводи да у прилог томе иде и чињеница да је Атина пажљиво реаговала у случају тровања Сергеја Скрипаља када се није придружила већини европских земаља у протеривању руских дипломата, што је, како каже, Москва веома срдачно дочекала.

Даље, извор наводи да ће се влада трудити да одржи односе са Русијом на добром нивоу, али да скорији случајеви повезани са руским интересима утичу на домаћу политику.

Како се наводи, одлука Атине односи се конкретно само на четворицу дипломата и не мења шире добре намере према Русији.

Ипак, из Москве су најавили одговор иако Грци тврде да би свако даље продубљивање само довело до додатног погоршања односа. Уз то, додају да се ниједан грчки дипломата у Русији није понашао ван стриктно постављених линија њихове мисије.

Танјуг