Док се пола Црне Горе у Србији лечи бесплатно подгорички лекари Краљевчанина послали кући С ОТВОРЕНИМ ПРЕЛОМОМ јер није имао да плати 1200 евра

Краљевчанину лекари у КЦЦГ уградили па скинули спољну фиксацију десног лакта јер није имао осигурање. Како није имао међународну полису путног осигурања нити новца да плати за скупу хируршку интервенцију у Клиничком центру Црне Горе, Раденку Стевановићу из Краљева прво је уграђена, а после неколико дана скинута спољна фиксација десног лакта. Пацијент је тиме био изложен великој опасности од могућих компликација и инфекција, сматрају лекари, јавља РТС.

Клинички центар Црне Горе

Раденко је теже повређен услед пада са велике висине. Збринут је на Ортопедско-трауматолошкој клиници у Подгорици где му је, због отвореног прелома десног лакта, уграђен спољашњи фиксатор.

Проблем је настао када му је предочено да за то мора да плати 1.200 евра.

„Ја то нисам имао да платим и каже ми – ми то морамо да скинемо, идеш у Србију без фиксатора. Ја сам их молио да ми то оставе и да видим некако да нађем паре да платим. Они кажу – ми морамо то да скинемо“, каже Раденко Стевановић из Краљева.

Лекарима на ортопедији Опште болнице у Краљеву није јасно зашто је учињено тако, јер је пацијент могао да се транспортује и са обичном гипс лонгетом. Овако је уз прелом добио и инфекцију, преноси РТС.

„Лечена је инфекција. Претходно су узимани брисеви. И по добијању стерилних брисева приступило се накнадној операцији када је рађена такозвана хирушка репозиција прелома и поновна остеофиксација прелома са кишнеровим иглама“, каже ортопед Александар Радосављевић за РТС.

краљевчанин
Фото: Printscreen

У Фонду здравственог осигурања тврде да су Србија и Црна Гора потписале споразум о социјалном осигурању и да је Раденко имао право на одговарајућу здравствену заштиту.

„Апелујемо на све суграђане и на осигуранике Републичког фонда за здравствено осигурање да пре поласка на пут обавезно прибаве потврду да су наши осигураници са којом, дакле, без обзира да ли наша земља има конвенцију или билатералне споразуме склопљене са том другом земљом, имају право на пружање комплетне здравствене заштите у земљи у коју путују“, наводи Немања Великић, ПР Републичког фонда здравственог осигурања Србије.

Раденко се у Краљеву лечи скоро 10 месеци. Једном седмично иде на контролу или превијање, преноси РТС.

Многе компликације би избегао да је имао полису осигурања или да се информисао о својим правима у случају несреће у иностранству, тврди се у прилогу РТС.

Имајући у виду да се црногрски држављани у Србији годинама лече бесплатно, по основу међудржавног споразума Србије и Црне Горе, а да Црна Гора, евидентно, не испуњава своје обавезе из овог споразума, поставља се питање да ли то значи да је време да Србија преиспита уговор, раскине га и престане да лечи држављане Црне Горе о трошку пореских обвезника Србије, што, наводно, црногорска страна накнадно рефундира српском ФЗО?

РТС / Хронограф