Приведен Холанђанин српског порекла због Маје Гојковић

Јучерашња церемонија полагања камена темељца за будућу фабрику Форверк, протекла је са инцидентом који се завршио привођењем Жељка Дамјановића, холандског држављанина српског порекла, чији родитељи су некадашњи житељи Чачка.

холанђанин српског порекла
Уз велико присуство полицајаца у униформама и у цивилу, тешко да би се ико усудио да крши јавни ред и мир/Фото: Озон прес

Дамјановић је оптужен да је нарушио јавни ред и мир, тако што је јуче око 11:45 испред хотела Ливаде, где су се по завршеној церемонији полагања камена темељца за будућу фабрику, окупљале званице позване на коктел, узнемиравао поједине званице и запослене у Градској управи и гласно им се обраћајући речима “Лопови, багро, бандо“.

– Нисам никога вређао и свакако нисам изговарао реч “багра”, а лопови и бандо јесам, али то нису увреде, то је мој вредносни суд о њима и њиховој власти. Ја не припадам ниједној политичкој странци и нисам политички активан, једноставно реагујем као обичан човек из народа. Нисам ни агресиван, то није моја природа, али неправду не могу да прећутим – рекао нам је Дамјановић.

Он тврди да је у питању намера локалне власти у Чачку да га политички ућутка и да притиском на правосуђе издејствује забрану доласка у Чачак барем на годину дана.

– Они немају било који аргумент којим би одговорили на све што ја говорим о томе како катастрофално лоше врше власт у Чачку, како се брину само за своје интересе, а за грађане их баш брига. Јутрос сам најпре телефоном, а потом и уживо испред хотела Ливаде разговарао са господином Петером Коленом и питао га да ли је свестан који и какви политичари су га довели у Чачак, да ли размишља о корупцији у коју су га увукли и шта ако ово што ради у Чачку доспе у немачке медије. Рекао ми је да он нема такав утисак, а ја сам га питао да ли мисли да је у реду да од Чачка добије 10 милиона евра, а да радницима сутра да плату од 300 евра? Када сам употребио реч мафија, сви који су стајали око нас су коначно разумела шта нас двојица причамо на немачком, па су напредњаци почели да врше притисак на врло коректне полицајце и присутне полицијске старешине из ПУ Чачак, да ме ухапсе. И онда ме је хапсило преко 20 полицајаца, две марице су довезли – прича Жељко Дамјановић.

холанђанин српског порекла
Снимак полиције који је Дамјановић направио непосредно пре хапшења и спровођења код судије за прекршаје/Фото: Озон прес

Дамјановић је приведен код судије за прекршаје и одмах је затражио да амбасада Холандије буде обавештена о томе, а као правног заступника ангажовао је адвоката Ивана Ћаловића.

– Немам никакву примедбу на поступање чачанских полицајаца, све време су се понашали професионално и врло коректно, али имам примедбу на то што сам у просторијама Суда за прекршаје задржан од 12:00 до 19:30 без воде и хране – каже Дамјановић.

Из образложења пресуде којом је Дамјановић осуђен на новчану казну од 30.000 динара, не може се закључити на који је начин Дамјановић прекршио закон, јер га нико од сведока, а то су били Александар Максимовић, шеф одборничке групе СНС у Скупштини града, затим Милош Сенић и полицијски службеник Голуб Ћурчић нису теретили ни за шта конкретно.

холанђанин српског порекла
Део образложења пресуде. „Данас је тежак дан, ви живите лепо, а шта имамо ми? Мислим да ово неће дуго да траје“ – Шта је у овој реченици увредљиво и чиме се ремети јавни ред и мир?/Фото: Озон прес

– За ујутру имам заказан поновни долазак код судије за прекршаје, овог пута са оптужбом да сам угрозио кретање колоне полицијских возила и речено ми је да морам да се јавим у Одсек за странце. Немам никакав проблем са тим, јер сам уверен у своју невиност и у то да нисам прекршио закон, а као држављанин земље чланице ЕУ могу само да закључим да сам овде оптужен за вербални деликт или боље речено за негативно мишљење које имам о актуелној власти у Србији и Чачку. О каквој слободи мишљења и говора можемо говорити кад вам није дозвољено да гласно и јасно у лице овима који су на власти кажете шта мислите, јер се њима не свиђа то што о њиховом вршењу власти говорите. Зато и мислим да Србији и Чачку требају слободни медији и захваљујем вама и осталим независним медијима који су објавили ову вест о мени. Свакако нисам очекивао да ће напредњачки портал ГЗС да објави истину – каже Жељко Дамјановић.

холанђанин српског порекла

Озон прес