На Старој планини је НАЈВЕЋА плантажа лаванде на Балкану – Килограм 1.500 ЕВРА

Иако се лаванда претежно гаји на Медитерану, постоји место у Србији где осму годину заредом ово лековито биље даје одличне приносе и квалитет етарског уља.

лаванда

Највећа плантажа лаванде на Балкану се налази управо на Старој Планини. Осим лавнаде, овде се плантажира и смиље, од кога један килограм уља кошта и до 1.500 евра.

Снимци нису забележени ни у Француској ни Италији, где се лаванда гаји на великим плантажама. Ови уређени хектари које красе мирисни цветови лаванде и смиља, били су отписани и људи су напуштали ово место. Али ипак има оних који умеју да препознају потенцијале, који имају визију и храбрости. Цело ово брдо је сада овако захваљујући вери, истрајности, раду и великом уложеном новцу Љиљане Петровић.

“Много тога нисам знала, добро веома много сам путовала, не знам ни ја колико пута сам отишла до Француске и било где, али пракса је сасвим нешто друго. Значи оно што видите нема везе са оним што вас чека”, каже Љиљана.

лаванда

Почеци су били тешки али кад присуствујете оваквом тренутку, који се не може у нашој земљи забележити, а ретка је слика и у Европи, ипак вам прође кроз главу – вредело је. Машине су у приправности и берба лаванде може да почне. Најпре се коси, потом земљиште обрађује и на крају се цвет истовара у приколице. Све то на крају заврши овде, у казанима за дестилацију. Некада се то брало ручно, сада ове машине замене на десетине радника. Љиљи није циљ да шири површине, него број коопераната.

“Лако је рећи омладини аха можете да посадите, то је профитабилно то је супер… то јесте тако али шта даље. Шта урадити са том робом? Није једноставно правити дестилерију, сушару. То све кошта, јако много”, каже она.

Улагања се према Љиљиним речима исплате у трећој години од момента садње. Имајући на уму да је ово уље органског квалитета, цена за један килограм уља од смиља је од 1350 до 1500 евра, док се за лаванду плаћа од 70 до 90 евра. Како тржиште у овом тренутку не постоји у нашој земљи, све количине етарског уља, добијеног са ове плантаже заврше на тржишту Белгије.

лаванда
„Море лаванде“ у подножју Старе Планине/Фото: Руслан Асанов, Пинтерест

Б92

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.