КИНА ШАЉЕ ВОЈСКУ У СИРИЈУ! У Идлиб стиже појачање Асадовој војсци (ВИДЕО)

Кина ће наводно помоћи Сиријској арапској војсци (ССП) у њиховој предстојећој борби на југозападу Идлиб-а, бар судећи према изјави амбасадора Кине у Сирији Ки Киањина за Ал-Ватан.

кина
Кинеске специјалне јединице/Фото: Youtube printscreen

Према наводима Ал-Ватана, Киањин је рекао да је кинеска војска спремна да „некако“ учествује у предстојећој офанзиви Идлиб-а, поготово због великог присуства бораца Ујгура у близини Јиср Ал-Сугур.

– Кинеска војска има императивну улогу у заштити суверенитета, сигурности и стабилности Кине. Истовремено, Кина жели да учествује у мировним операцијама – рекао је Киањин за Ал-Ватан.

На питање о тренутном односу између сиријских и кинеских војних снага, Киањин је одговорио: „Сирија и Кина воде сарадњу у борби против тероризма“.

– Такође знамо да борба против тероризма уопште, као и борба против тероризма у Сирији није само за добробит сиријског народа, него и за кинески народ и за све људе на свету – наставио је он.

– Постоји добра сарадња између наше две војске у борби против тероризма, укључујући и терористе који долазе из Кине – додао је амбасадор.

Тренутно, кинеска војска нема снаге у Сирији, али периодично шаљу саветнике да се састану са Дамаском.

Кинеске јединице СОС у НОА и НОП су опремљене најмодернијим наоружањем и опремом за увежбавање и операције, укључујући напредну електронику и комуникације, беспилотне летелице, уређаје за ноћно осматрање и означавање циљева као и низ лаких возила и малих чамаца. Оне се могу убацити из ваздуха, са земље и мора (са површине или из подморја). Јединице ССО НОА Кине су углавном опремљене хеликоптерским јединицама и поседују 750 ваздухоплова свих типова, којима је опремљен КоВ, а видови Ратне морнарице и Ратног ваздухопловства имају највероватније око 100 ваздухоплова по виду. Хеликоптери се употребљавају за доставу материјално техничких средстава јединицама и то: падобранима, слетањем на задати терен, брзим одбацивањем спољашњег терета или спуштањем терета сајлом. Овим малим снагама не подржавају се само операције јединица ССО него и све операције НОА Кине. Сви падобранци су прошли почетну обуку на авионима и то на двокрилцу Јин-5 (кинеска верзија Ан-2, НАТО ознака „Колт“), који може да се употребљава и у оперецијама јединица ССО. Недостатак авиона дугог долета као и тешких транспортера значи да јединице Ратног ваздухопловства имају приоритет за падобранску обуку на овим средствима.

ВИДЕО: Кинеске снаге за специјалне операције:

Извор: АМН

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.