Откриће научника са Принстона: ШПИЈУНИРАЈУ НАС и преко батерије на мобилном

Преко показатеља напуњености батерије сајтови и апликације могу да прате које интернет адресе корисник посећује и шта ради на глобалној мрежи.

батерије
Корисници се прате преко статуса батерије/Фото: Пиксабеј

Прст на микрофону, шака на камери, батерија на столу – то су можда примитивне, али многи верују и ефикасне мере заштите од шпијунирања преко мобилних телефона.

Међутим, једини начин да будете сасвим сигурни да нико не прати које сајтове посећујете, кога зовете, да не чита ваше мејлове, ни поруке на месинџер сервисима и да вам не прислушкује разговоре, јесте да ове уређаје не користите.

У то нас уверава и откриће научника са престижног америчког Универзитета Принстон, који су заправо само потврдили оно у шта је већина корисника паметних телефона и до сада веровала.

Батерија мобилног уређаја, закључили су стручњаци, може да служи за праћење интернет активности корисника.

Ови истраживачи открили су да сајтови и апликације могу преко статуса батерије, тј. показатеља њене напуњености, да прате које сајтове корисник посећује и шта ради на глобалној мрежи.

То им омогућава интернет стандард АПИ, који је „World Wide Web“, организација задужена за праћење развоја веб стандарда, увела 2012. године.

Њега од пре годину дана користе и популарни интернет прегледачи „Фајерфокс”, „Опера” и „Хром”.

Захваљујући овоме, сајтови могу да виде статус батерије, односно колико дуго још може да се користи и колико ће јој времена бити потребно за пуњење.

Пажљивим праћењем тих података и њиховим укрштањем могу да идентификују појединачни уређај и да касније прате које интернет адресе он посећује (слично као такозвани колачићи које многи сајтови употребљавају без знања и сагласности корисника).

Циљ прикупљања информација о статусу батерије је био да када је она близу пражњења сајт може да пређе у режим за уштеду енергије, искључи функције које нису у употреби и тако продужи трајање батерије.

Међутим, то је код појединих стручњака побудило сумње да се на тај начин могу и шпијунирати корисници.

Научници са Принстона то су сада и потврдили. Један од њих указао је да ово није само ствар заштите приватности и безбедности, него може да буде и удар на џеп.

Он наводи да ће поједини сајтови, то јест компаније које стоје иза њих, можда пробати да податке о напуњености батерије искористе за стицање профита.

„Када је батерија пред пражњењем, људи ће можда бити склонији да одлучују на другачији начин него иначе. У таквим околностима корисник ће можда бити спреман да плати више за одређену услугу или робу”, објаснио је један од истраживача.

Да је његова процена сасвим реална, потврђује сазнање „Убера”, мобилне апликације за такси превоз. Представници те компаније признали су недавно да су на основу статуса батерије дошли до открића да су корисници спремни да плате и неколико пута више за превоз када им је телефон пред гашењем.

Они су то, међутим, представили само као „занимљиву психолошку чињеницу о људском понашању”, изричито тврдећи да то не користе у пословању.

Сумње у то да батерија може да буде и оружје за шпијунирање нису нове. И досад су опрезни и теоријама завере склони корисници строго поверљиве разговоре у четири ока започињали вађењем батерије на сто, или су чак телефон остављали у другој просторији.

Друштвеним мрежама се прошле године проширила вест да се на батеријама уређаја са НФЦ технологијом (служи за бежично повезивање два уређаја на удаљености до 20 центиметара, а користи се углавном за плаћање телефоном) налази чип у виду налепнице помоћу којег „отуђени центри моћи” краду корисникове фотографије.

Убрзо је објашњено да је реч о антени без које НФЦ не може да ради, па је ова теорија пала у воду.

Сви иоле упућенији у дигиталне трендове могу да примете да нове технологије не значе само лакшу и једноставнију свакодневицу, него да доносе и нове могућности за злоупотребу. Чак ни најнаивнији и они који се зачуђено питају „што би неко мене шпијунирао” знају да је прилично лако ући у њихов дигитални траг.

Па ипак, број корисника интернета и мобилних телефона у свету се не смањује. До медија још није дошла прича да се неко зарад очувања приватности одрекао свих предности мобилне телефоније.

Анкица Маринковић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.