ИСЛАМСКИ „ЈУРИШ НА БЕОГРАД“: Руски футуролог предвиђа Србију у „Ел Европи“

„Пажња! Стигли сте у енклаву Франкфурт који се налази на територији Баварског султаната Европске исламске заједнице“. Таква добродошлица очекује једног од јунака књига популарног руског писца научне фантастике, футуролога Вадима Панова.

руски футуролог
Фото: Џо Кламар, АФП

Панов је створио неколико замишљених светова. Један од њих је приказан у сајберпанк циклусу „Енклаве“. Ради се о територијама под контролом мултинационалних корпорација. Те територије се развијају брже од класичних држава и зато функционишу потпуно аутономно у свету у којем је дошло до потпуне прерасподеле сфера утицаја. Интересантно је да је прва књига из циклуса „Енклаве“ изашла још 2005. године, али у њој има све што је постало реалност у другој деценији 21. века: криза концепције мултикултурализма, борба за енергенте, човечанство под тоталном контролом мобилних уређаја, које Панов назива веома добро познатом речју „балалајка“.

У интервјуу за Спутњик писац говори о томе да ли Илон Маск може да постане председник света, зашто је ајфон технологија из 19. века и да ли треба улагати новац у погребну индустрију.

Говорили сте да ће човечанство ускоро прећи на нову технолошку парадигму, која подразумева, између осталог, и продужавање живота до 120-150 година. Да ли стварно мислите да је дуг и срећан живот грађана у интересу корпорација и светских влада? То подразумева, између осталог, трошкове за исплату пензија, а поред тога, представља ударац на веома утицајну погребну индустрију. Већ сада видимо да је дуг живот — само за изабране. Рокфелер је имао пара за трансплантацију седам срца. Сви остали сакупљају новац за болесну децу преко СМС порука.

— Ништа се неће променити. У бенефитима нове технолошке парадигме ће и даље уживати само изабрани. Дуг живот и добро здравље су за богате. ГМО храна и вечно сиромаштво — за све остале. И као шлаг на торти — постепено изумирање човечанства, као начин борбе против пренасељавања планете и мањка ресурса. Хоћу да кажем да ће човечанство изумети нове, ефикасне лекове и уређаје за продужавање живота, али нико нам их неће дати. Тако да слободно купујте хартије од вредности погребне индустрије.

Пре неколико година у руским медијима се појавила вест о пројекту „Русија 2045“, који подразумева стварање вештачке копије тела, у коју ће се преселити свест на крају живота. Али од тог пројекта на крају није било ништа. Шта мислите, да ли је „селидба“ свести ипак могућа?

— Раније су сви били одушевљени клонирањем, али је тај пројекат на крају пропао. Из различитих разлога, између осталог зато што је немогуће клонирати свест, а то је био кључни захтев оних који су наручили тај пројекат.

Богати људи желе да живе вечно, или барем веома дуго. Желе да живе сами, а не да „продужују род у деци и унуцима“. Ова жеља постаје манијакална: зато једни пресађују себи туђа срца, други траже неке чудесне лекове који су направљени од матичних ћелија беба, трећи завештају да њихова тела после смрти буду сачувана у криокоморама како би се касније „пробудили“ у новом свету у којем ће бити бесмртни. Клонирање, копирање… а резултата и даље нема. Зато су се сада бацили на генетска истраживања, генетички инжењеринг и нанотехнологије.

руски футуролог
Вадим Панов/Фото: Јевгениј Бијатов, Спутњик

У марту ове године беспилотни Уберов ауто је усмртио пешака. Сада стручњаци који се баве овим технологијама кажу да алгоритам самоуправљајућег возила ради „само“ у 95 одсто. Кад ће роботи радити сто одсто безбедно и сигурно?

— Замислите следећу ситуацију: беспилотни ауто превози четири путника и на путу се појављује препрека. Путници би сигурно изгинули уколико би дошло до судара са том препреком. Беспилотни ауто не може да се заустави, али може да заобиђе препреку. На путањи кретања возила такође се налазе људи и заобилазећи препреку, ауто ће их усмртити. Питање је шта ће изабрати алгоритам? Како ће се машина (робот) понашати, кога ће спасити? Другим речима, роботи ће убијати људе. Што више робота, то више убистава. Остаје да се надамо да роботи неће почети да убијају људе, само зато што им се то тако допада.

Да ли већ живимо у доба која сте описали у „Енклавама“: државе више нису у стању да контролишу велике корпорације? Или је улога државе у свету и даље важна?

— Државе су и даље јаке. Барем оне државе које желе да буду јаке. Притом, сведоци смо доследног уништавања слабих држава и заједница. Завади, па владај — тај мото ће увек бити актуелан. Током експеримента „глобализација“ Метропола је почела да елиминише конкуренте, јер у једнополарном свету може да буде само једна јака држава. Али ситуација се мења, јер се појавио Покрет отпора глобализацији. Међутим, процес претварања малих суверених земаља у колоније се наставља. Бојим се да ће те земље на крају постати сиромашни феуди на челу са вазалима чије ће се богатство састојати искључиво од лепих, али потпуно безначајних титула.

Једном сте рекли: „Не свиђа ми се чињеница да су наши родитељи проучавали свемир, а ми од њиховог наслеђа правимо само паметне телефоне. Ако желимо у свемир, морамо да изађемо на изборе и да гласамо за оне који бирају пут ка звездама“. Шта мислите, да ли Илон Маск може да постане председник света?

— Да би постао председник света, Маск мора да надмаши научнике из шездесетих и седамдесетих година 20. века.

Сматрате да последњих неколико деценија није било глобалних научних проналазака. То јест, Обама је погрешио кад је Стива Џобса назвао „визионаром“? Џобс нам је само поклонио „балалајку“, уређај за нон-стоп праћење наших активности? Шта је онда, према Вашем мишљењу, „глобално откриће“?

— Постоји појам: научна теорија. Доказана теорија. Теорија, која је и даље актуелна. Ајфон само експлоатише теорију електромагнетног поља из 1864. године, чији је аутор Џејмс Максвел. Са научне тачке гледишта, ајфон је само наставак теорије Александра Бела, који је 1876. године патентирао електрични телефон. Човечанство вапи за новом научном теоријом, јер становништво непрестано расте, нас је више од 7 милијарди, али у научном смислу — тапкамо у месту.

У Вашим књигама се помиње медаља „За јуриш на Београд“, који је такође постао део „Ел Европе“, како се зове ова територија после тоталне исламизације. Притом, писали сте о томе средином двехиљадитих, 10 година пре него што је почела велика миграциона криза. Зашто сте већ тада сматрали да ће до тога доћи?

— То је било јасно свима који су барем површно упознати са теоријом еволуције и природне селекције. Ако становник Париза Абдул има шесторо деце, а његов комшија Француз само једну ћерку која је геј, погодите како ће изгледати француска престоница за 40 година? Не говорим да је то лоше или да је то добро, то је само теорија еволуције. Почетком двехиљадитих све је тек почело, али већ тада је било јасно шта ће се десити на крају.

Тимур Блохин, Спутњик