ОВАКО Јапанци честитају Србији празник! На све стране симболи пријатељства Србије и Јапана (ФОТО)

Нова вест из Јапана која потврђује да тамо живе, заиста, посебни људи – у част Сретења, у граду Хофу засађене српске шљиве у двориштима свих 28 школа!

у граду хофу
Фото: Виктор Лазић, Мондо

На Сретење, поводом Дана државности Републике Србије, град Хофу је одлучио да засади српске шљиве у дворишта свих 28 школа које постоје на територији овог града!

Шљиве су садили бруцоши и прваци школа, па је, рецимо, у основној школи „Саба“, која има пријатељске односе са Основном школом „Свети Сава“ из Сремске Митровице, шљиве засадило 67 првака ове школе који су са собом целог дана носили српске заставе.

Сађењу шљива придружио се и градоначелник града Хофу Јатука Икеда, председник скупштине града Хофу Манабу Мацумура, начелник управе за просвету Минору Ејама… Они су, заједно са школарцима, узели лопате и саднице српских шљива у руке и тако прославили Дан Србије.

Град Хофу у Јапану воли Србију као ретко који град на свету.

хофу
Фото: Виктор Лазић, Мондо

Током Олимпијских игара овај град ће бити домаћин српским одбојкашицама, на шта су веома поноси и чему се неописиво радују. Како у Јапану све мора бити планирано и до танчина савршено, припреме за дочек 2021. године су увелико у току.

Да би показали љубав према Србији, Јапанци су широм града поставили банере и рекламе са српским заставама, а у њиховом научном музеју у току је изложба о Николи Тесли. На железничкој станици посетиоце дочекују рекламе које говоре о пријатељству Јапана и Србије.

Председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат (Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности), Виктор Лазић, који је недавно био у посети граду Хофу ради даљег унапређивања српско-јапанског пријатељства, каже:

„Треба да учимо од Јапанаца. То је прави начин прославе нашег државног празника – радом и сађењем дрвећа! Град Хофу планира да укупно засади више од 300 српских шљива широм града… Нисам чуо за лепши начин прославе пријатељства два народа! У Адлигату је формиана посебна Збирка – кутак Јапана, желимо да се пријатељство наших народа јасно види и у Адлигату. На Сретење улаз у наша два музеја је бесплатан, не прихватамо чак ни добровољне донације, а дан проводимо радно, по угледу на Јапанце“.

хофу
Фото: Виктор Лазић, Мондо

Пријатељство Србије и града Хофу покренуо је Тадаши Нагаи, члан Адлигата и председник Друштва Србија-Јапан, дугогодишњи јапански дипломата и бивши амбасадор Јапана у Србији, који одлично говори српски језик, почасни је грађанин Београда, одликован за унапређење односа Србије и Јапана. Током мандата Нагаија Јапан је Србији упутио донације у вредности већој од 300 милиона евра

Мондо