Весић: Крећемо у борбу против НЕЛЕГАЛНЕ ГРАДЊЕ у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић казао је данас да ће град кренути у борбу са нелегалном градњом и додаје да у Београду има 500.000 нелегално изграђених квадратних метара.

нелегална градња
Горан Весић/Фото: архива

Весић је за Радио-телевизију Србије рекао да ће град Београд предложити да се измени Закон о планирању и да ће тражити да се убудуће укрштају информације свих државних органа када је у питању таква градња.

„Велики број нелегалних објеката постоји због несагласности прописа. Користе се различити закони. Закон о планирању изградње, Закон о легализацији. Инвеститори користе сваку могућност коју им дају закони како би то радили“, рекао је Весић.

Он је додао да ће град тражити да се легализација завршава на другостепеном органу, јер ће тако моћи да се руше нелегални објекти, а не да се чека одлука Управног суда. Весић каже да ће тражити забрану прикључења нелегалних објеката на било какву инфраструктуру – ЕПС, водовод, јер ће тако отежати онима који нелегално граде и да ће један од захтева бити и да се свака нелегална градња преко 100 квадрата третира ка прање новца.

Весић је казао да многи државни органи нису радили свој посао, попут инспекције, водовода и сви они који су омогућили да се бесправне зграде прикључују на било какву инфраструктуру и да зато треба да буду предузетзе мере како се то више не би дешавало. Упитан да ли ће се рушити оно што је нелегално грађено или што је надограђено на постојећој згради, Весић је казао да уколико је неко надограђивао до тренутка доношења Закона о легализацији има могућност да се легализује, ако не онда нема такву могућност.

„У Београду је нелегална градња и наплата јавног превоза највећи проблем. Дошло је време да се нелегалној градњи стане на пут јер када се гради тада се плаћају доприноси за грађевинско земљиште граду, а од тих доприноса се гради инфраструктура“, рекао је заменик градоначелника.

Министарство грађевинарства: Помоћи ћемо Граду

нелегална градња
Министарство грађевинарства/Фото: Танјуг

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да подржава напоре градске власти у Београду и жели да помогне да се избори са све већим бројем нелегано изграђених објеката.

Важно је истаћи, како је наведено, да су инвеститори огроман број нелегалних објеката у Београду изградили пре свега кршењем и непоштовањем Закона о озакоњењу, али и „непоступања надлежних општинских и градских органа и инспекција, чији је посао да спречавају нелегалну градњу која представља кривично дело“. Додаје се да се Законом о озакоњењу јасно одређује да ниједан објекат који је без дозволе сазидан после доношења закона (новембар 2015. године) не може да буде озакоњен.

„Закон утврђује јасну и транспарентну процедуру, као и алате којих општински и градски грађевински инспектори треба да се придржавају у утврђивању чињеница да ли и који објекат може да буде предмет озакоњења“, наведено је у саопштењу.

Министарство је дало пуну подршку идејама за измену других прописа, пре свих пореских и комуналних, који би онемогућили инвеститоре нелегалних објеката да добију легалне прикључке за електричну енергију, воду и канализацију.

Поједине мере су, како се наводи у саопштењу, већ саставни део измена Закона о планирању и изградњи, које је Министарство завршило и које ће се ускоро наћи пред Владом Србије.

„Нелегална градња је велики проблем не само Београда, но и читаве Србије и захтева адекватно укључење не само Министарства и локалних самоуправа, но и других институција Србије, од полиције, тужилаштва, пореских органа, Електродристрибуције Србије, Агенције за спречавање прања новца и свих осталих“, саопштило је Министарство грађевинарства.

Бета

1 коментар

Comments are closed.