„Кринџ“ какав свет не памти – Због „тарзанског“ енглеског Тита исмевали чак и они који су га се бојали (ВИДЕО)

Јосип Броз Тито је ретко причао на енглеском, а снимак из Велике Британије ће вас сигурно насмејати!

титов енглески
Фото: Printscreen Youtube – British Pathé

Јосип Броз Тито био је у званичној посети Великој Британији 1953. године. Том приликом се састао са премијером Винстоном Черчилом, министром спољних послова Ентонијем Идном, као и принцом Филипом, супругом британске краљице Елизабете II. Цео сусрет је снимљен, а видео је постао виралан и то због начина на који је маршал говорио енглески језик.

То је био први пут да је Тито напустио Југославију од разлаза са Совјетима. На острво је стигао својим чувеним „Галебом“. Међутим, недалеко од места где је брод био смештен у луци је експлодирала димна бомба. Али, маршал није много марио за ову непријатну ситуацију, него је ушао у кола и наставио даље. Тамошњи медији су писали да су иза овог немилог догађаја стајали припадници југословенске емиграције у Британији, која је желела на неки начин да изрази свој протест.

титов енглески
Фото: Printscreen Youtube – British Pathé

Са друге стране, британске власти су предузеле све како би заштитиле Тита. Мере безбедности су биле подигнуте на највиши ниво. По Лондону се возио у блиндираном ауту, а чак се држала у тајности локација где је био смештен.

Култни филмски журнал “Бритиш Пате” је пре неколико година на Јутјубу поставио највећи део своје архиве. На видео снимцима се налазе најзначајнији догађаји 20. века широм света. Међу њима се нашао и видео на којем Тито прича енглески усред Лондона, а у таквим приликама га је светска јавност ретко виђала.

– Желим да кажем народу Велике Британије да становнике моје државе треба да сматрају искреним савезницима зато што народи нове Југославије имају исте циљеве као и народ Велике Британије – рекао је југословенски председник у краткој изјави датој на обали Темзе.

Стил Курир