Јављају се трагови ПРАИСТОРИЈСКОГ НАСЕЉА – НОВА ОТКРИЋА на локалитету Ремезијана

Током последње кампање ископавања на археолошком локалитету Ремезијана у Белој Паланци делимично је откривен касноантички објекат саграђен од камена, као и 5 гробова. Наставак ископавања следеће године.

ремезијана
До сада пронађено 5 гробова/Фото: М. Јовановић

Током последње кампање ископавања на археолошком локалитету Ремезијана у Белој Паланци делимично је откривен касноантички објекат саграђен од камена, као и 5 гробова. Наставак ископавања следеће године.

Археолози кажу да се јављају трагови праисторијског насеља које је било старије од објекта и гробова, а како каже руководилац пројекта Марко Јанковић, Ремезијана је локаитет који има велику традицију археолошких истраживања, јер се истражује од краја 19. века.

Радимо на месту која је познато као источна некропола Ремизијане, које се налази на перефирији некрополе. Нисмо истражили све до сада, тако да ћемо истраживати и наредне године – каже Јанковић.

Он је на челу тима као управник Археолошке збирке Филозофског факултета у Београду, а на локалитету раде и стручњаци са Филозофског факултета у Новом Саду, из Народног музеја у Београду, са Археолошког института у Београду, Лабораторије за антропологију Медицинског факултета у Београду, као и студенти археологије са Филозофског факултета у Београду.

Пронађени објекат је касноантички или ранохришћански, претпостављамо да је из периода од 4. до 6. века, а највероватније је била црква или капела. Пронашли смо укупно 5 гробова, највећи део је пљачкан, вероватно у истом периоду – објашњава Јанковић.

ремезијана
Наставак истраживања следеће године/Фото: М. Јовановић

Сви гробови су из сличног периода, а Јанковић додаје, да цео простор лежи на праисторијском наслеђу.

Имамо остатке праисторијске керамике, делове неких кућа и помоћних објеката – каже Јанковић.

Ископавања се раде на простору преко пута аутобуске станице у Белој Паланци на брду код хотела Есперанто, а када се пројекат заврши наредне године и када се установи колики је објекат и колико је важан, донеће се одлука да ли ће се конзервирати или ће се на други начин чувати.

Пројекат истраживања финансирају Министарство културе и информисања и Општина Бела Паланка.

Јужне вести