Одговор богатима: ПРАВИМО НОВЕ УЗОРЕ Акција из Србије која би могла да „зарази“ читав свет

На Инстаграму, најпопуларнијој друштвеној мрежи међу младима, појавила се група из Србије под именом „Деца богата знањем“. То је одговор на десетине светских профила који представљају богату децу широм планете, коју прате милиони, па и деца из Србије.

деца богата знањем
Фото: Илустрација

Док власници „богатих“ профила бахато позирају са новчаницама у скупим хаљинама, купају се у Дом Перињону и са најлуксузнијих јахти скачу у бисерно чисто море, српска „Деца богата знањем“ не изгледају старије, не облаче се непристојно и позирају са пехарима освојеним на такмичењима, олимпијадама знања и уметничким конкурсима.

Једна од њих је ученица трећег разреда чувене Ваљевске гимназије Ленка Живановић, која годинама осваја награде на републичким смотрама истраживачких талената Србије. Филолошки је смер, од основне школе учествује на републичким такмичењима из енглеског језика. Учи и немачки, стипендиста је Гетеовог кампа, а на немачком и глуми у школском театру, који је заиграо и у Темишвару и Франкфурту.

деца богата знањем
Ленка Живановић Фото: Facebook

Фотографијом се бави од петог разреда, a на свим важнијим догађајима Европског парламента младих у свету званични је фотограф Србије. За Спутњик открива да се придружила „Деци богатој знањем“ пре свега зато што много воли свој град. Велики сам локал-патриота, прикључила сам се пре свега како бих промовисала „Rich kids of knowledge“ у свом месту, каже Ленка.

„Урадила сам то како би моји вршњаци видели да постоје људи који се труде и успевају, како би и они добили мотивацију. Мислим да је ова страница савршен пример, једини у Србији, који може деци да покаже праве узоре, али да им то буде доступно на длану, на Инстаграму, нечему што сви користе“, објашњава та талентована девојчица.

Додаје да су погрешни узори, због којих су младима данас ближе материјалне од духовних вредности, велика заслуга пропаганде. Питали смо је и да ли посећује неки од профила материјално богате деце, да би видела шта друга деца виде у томе. Волим да избегавам такве садржаје, кратко одговара Ленка Живановић.

деца богата знањем
Ленка Живановић / Фото: Фејсбук

„Не сматрам то ни морално, ни интелектуално битним, али је одлично поређење са нашим друштвом. Видимо каква деца постоје и каква се цене, али и какву ми желимо да ценимо и да промовишемо знање, уместо богатства“, каже та ученица чувене Ваљевске гимназије.

Да би деца која раде праве ствари изашла из сенке, помажу и одрасли, пре свега како би млади имали више времена за учење и дружење, али не на интернету, но у реалном свету. Један од администратора профила „Деце богате знањем“ је Викторија Ћосић Петровић, пре свега мајка, а затим и новинар. Имамо ситуацију да се у већини медија пропагирају управо ствари које нису за понос, а оне које јесу, нису довољно интересантне, зато сам се укључила у пројекат, истиче Петровићева.

деца богата знањем
Викторија Ћосић Петровић / Фото: Printscreen

„Тој деци треба дати простора, пружити им прилику да они буду пример другој деци, да покажу да се може путовати по целој Европи, зато што си успешан, зато што радиш занимљиве ствари, да то не мора неко други да ти плати. Желели смо да покажемо прави пут, да правимо нове узоре“, објашњава Петровићева.

Додаје да циљ отварања профила, који је заправо озбиљан пројект, иако је основан у Србији, није да буде локални. Уверени су да ће привући и знањем богату децу из других земаља, прво са Балкана и Европе, али и децу из Британије, Француске, САД, Русије и других делова света. На томе већ радимо, јер нам се јављају студенти који су отишли из Србије, спремни да помогну на свој начин, а организоваћемо до краја године и фестивал „Rich kids of knowledge“, каже она.

„Првенствено да бисмо окупили децу, да се међусобно упознају, да их и ту промовишемо, упознамо са факултетима који ће доћи, са фирмама које могу да помогну. Желимо да тој деци омогућимо да даље напредују, али желимо и да други сегменти нашег друштва препознају ту децу и да виде праве вредности“, констатује Петровићева.

 

View this post on Instagram

 

Armand de Brignac ? ?? Courtesy of @mike10mt #champagne #armanddebrignac #luxury #monaco #montecarlo #richkids #richkidsmonaco

A post shared by ???? ???? ?? ?????? ??? (@rich_kids_of_monaco) on

Инстаграм је најпопуларнија мрежа међу тинејџерима, али и најштетнија по ментално здравље младих, доказали су британски стручњаци. Изазива анксиозност, депресију, утиче на представу о њиховом телу и духу, мења идентитет.

Разлог лежи управо у искривљеној стварности на профилима материјално богате деце, која успевају друге да убеде да нису довољно добри.

Сенка Милош, Спутњик