Уместо у затвор, Мирољуб Петровић ушао у онлајн наставу (ВИДЕО)

Око годину и по дана било је потребно сумњивом доктору Мирољубу Петровићу који је каријеру градио као Јутјуб звезда и уз помоћ медија да, после оптужби породица да је крив за смрт двојице младића јер их је наводно лечио тинктурама, изађе из медијске илегале. И то на велика врата.

мирољуб петровић
Фото: Илустрација

Пошто се вратио као редован гост на мале екране, прошле недеље ушао је и у – наставу. Наиме, оне седмаке који желе да сазнају више о „Тумачење филогенетских низова”, на 11. ТВ часу из биологије, предавач је упутио на сајт Центра за промоцију науке, али понуђени линк их није одвео до институције коју је основало Министарство науке, већ пред Петровићев Центар за природњачке студије.

– Дете, које иначе похађа наставу на даљину учило je биологију и када је отишло на понуђену адресу позвало ме је у помоћ, јер му је сајт, како је рекао, изгледао помало чудно. Проверила сам да ли је укуцао исправну адресу, али на екрану су се појавиле препоруке о порађању код куће, позиви да се научи хебрејски језик, похађа школа гусала… Погледала сам и предавања која су понуђена и ни она нису имала много везе ни са науком, ни са биологијом, но са Мирољубом Петровићем кога знамо из медија по низу контроверзи – говори за Политику Б. П. мама једног седмака.

Да ли је посреди грешка или је предавач овај сајт, ипак, видео као релевантан извор, питали смо надлежне у Министарству просвете. Уз објашњење да часови који се емитују на РТС-у пролазе контролу просветних саветника овог министарства, додају:

– Наставница је лекцију припремала из уџбеника за биологију за седми разред коју је издао „Нови Логос” и чије су ауторке награђене Сребрном наградом за Најбољи европски уџбеник 2019. године. Током часа ученицима је презентован слајд са делимично преузетом веб адресом из уџбеника. На захтев министарства, стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања и васпитања. На основу Заводове стручне оцене, Министарство одобрава уџбеник или одбија захтев за одобрење и о томе издаје одговарајуће решење. У овом случају направљена је грешка, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је одмах реаговало и извршена је замена часа, без наведене веб адресе – казали су у министарству не дајући јасан одговор ко је крив.

У „Новом логосу” тврде – грешка није њихова и они немају никакве везе са сајтом на којем се говори о порођајима код куће или гуслању.

– Купите уџбеник па видите – нервозно је прокоментарисао Иван Перић из „Клет групе”, која је иначе издавач „Новог логоса”.

Ко је Мирољуб Петровић? Читаоци који не памте његове раније радове, ових дана су имали прилике да га упознају као неког ко сматра да се корона лечи тако што се прво среди курцшлус у глави. И то духовношћу, Библијом и гуслама. Или по анивакцинашком залагању које прати заговарање теорије да се вакцине праве од разблаженог гноја болесних животиња.

Грешка или намера? У онлајн настави биологије постављен линк ка сајту Мирољуба Петровића / Фото: Printscreen

Ипак, највише пажње Петровић је изазвао када су почетком прошле године на његово име адресиране оптужбе да је тешко оболеле младиће одвраћао од званичне медицине и лечио их тинктурама. Како су медији тада известили, Петровића је због тих навода полиција саслушавала, а он је оптужбе насрећних породица негирао. Тада је највише прашине подигао један други сајт на којем се такође појављивало његово име – Институт за природну медицину. Одатле овај доктор са сумњивом дипломом проповеда како „не постоје неизлечиве болести”, него „неизлечиви људи”, нудећи многобројне снимке оних који су наводно уз помоћ биљних капи излечили све – од инфекције, преко Паркинсонове болести до рака плућа.

Пре годину и по дана заштитници потрошача апеловали су да је највећа злоупотреба баш у овој области, а Агенција за лекове и медицинска средства подсећала је јавност да се могу рекламирати искључиво они препарати који имају њихову дозволу за промет.

Видео: Мирољуб Петровић прославља свој улазак у систем образовања у Србији. 

Вишња Аранђеловић, Политика