СРБИЈА – ДИВЉИ ЗАПАД: Благоје Спасковски машинама РТБ-а Бор прокопао пут кроз ТУЂЕ приватно имање и АКТИВИРАО КЛИЗИШТЕ

Тефик Дервиши купио имање на излетишту, хтео да сагради бунгалове, среди плажу и околину. Радници РТБ „Бор“ прокопали пут кроз посед и активирали клизиште.

тефик дервиши
Остао без земље: Вратио се из иностранства да уложи капитал који је зарадио, а машине му прокопале имање. Тефик Дервиши/Фото: Љ. Трифуновић

Тефик Дервиши, из Бора, који је на привременом раду у Француској, желео је да на Борском језеру инвестира капитал који је зарадио у тој земљи. Купио је имање на омиљеном излетишту Борана и желео да уложи 100.000 евра, како би на том месту саградио бунгалове, плажу, уредио околину… Међутим, када је дошао на одмор видео је да његове земље нема, јер је кроз њу, нелегално, прошао пут, а сав материјал је гурнут у воду, чиме је обала – потпуно уништена!

– Кад ме кап није ударила – у неверици је Тефик. – Када сам дошао да обиђем имање, видео сам да кроз моју земљу иде пут, да су отворена клизишта, материјал је гурнут у језеро, тако да је обала потпуно уништена…

Тефик каже да је одмах позвао Љубомира Станковића, власника земље на Борском језеру, који му је продао земљу.

Недоступан: Благоје Спасковски у понедељак је био недоступан за коментар. С друге стране, у СО Бор нам је речено да ће се обавити експропријација, као и да ће се обавити пренамена земљишта на Борском језеру у градско грађевинско. – Касно је сада за то – каже Станковић. – Ако су желели да све буде по закону, онда је прво требало да се обави експропријација, па све остало. Овако, штета која ми је нанета оваким упадом у моју приватну својину мери се стотинама хиљада евра.

– Станковић ми је казао да су, без његовог знања, у његово власништво ушле машине из Рударско-топионичарског басена „Бор“ и прокопале пут кроз средину имања – одмахује главом Тефик. – Моје имање је, тако, потпуно уништено.

Станковић каже да су, без његовог знања, једног јутра, у његов посед ушле машине из РТБ.

– Када сам дошао на лице места, машине су увелико радиле и пробијале пут кроз средину мог имања – надовезује се Станковић. – Ту је био Благоје Спасковски, генерални директор РТБ, који ми је казао да се не бринем и да ће ми све бити плаћено, као и да ћу у потпуности бити обештећен.

Међутим, иако је од тада прошло готово четири године, Станковић није обештећен, а  поврх свега, на његовом имању су се отворила многа клизишта, која прете да цело брдо сурвају у Борско језеро.

– Обраћао сам се писменим путем и РТБ, али и СО Бор, јер су, у међувремену, опет без мог знања, пут који је прокопан кроз имање убележили у урбанистички план – у неверици је Станковић. – Нити је са мном ико разговарао, нити је обављена експропријација, ма ниједна законска процедура није испоштована.

Станковић каже да је морао поново да ради парцелизацију земљишта, а да нико нема одговор како ће бити обештећен јер је он на свом имању увео канализацију, воду, струју… Међутим, приликом прокопавања земље, све је то уништено.

тефик дервиши
Због радова РТБ Бор и брдо кренуло да клизи/Фото: Љ. Трифуновић

– Нисам имао другог избора него да поднесем тужбу против СО и РТБ „Бор“ – каже Станковић. – Надао сам се да живимо у уређеној земљи, где је приватна својина светиња, а моје имање је уништено као да живим на дивљем западу…

Љ. Трифуновић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.