Млади КИНЕЗИ све више УЧЕ СРПСКИ језик – Вучић позвао студенте да дођу у Србију

0

Председник Србије Александар Вучић примио је у Пекингу студенте са катедре за српски језик на Универзитету за међународне односе. Студентима је поручио да снага кинеског народа лежи и у подршци и познавању других народа.

српски језик
Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је студентима са катедре за српски језик да њихово знање доприноси већем пријатељству српског и кинеског народа и држава.

„Ништа људе не привлачи колико познавање културе, језика и обичаја других народа. Кинески народ је велики народ и његова снага лежи у подршци и познавању других народа“, казао је председник Србије.

Према његовим речима, чак и иницијатива „Један појас, један пут“ није замишљена само да би кинеском народу било боље, већ да би и остали учесници имали корист од тог пројекта.

„Волимо и поштујемо кинески народ, јер је био уз нас и у најтежим временима. Све је већи број кинеских инвеститора у Србији, једни друге подржавамо у свим међународним процесима“, истакао је Вучић обраћајући се студентима.

Председник Вучић упутио је позив студенатима да посете Србију и буду његови гости.

Професорка српског језика на Универзитету за међународне студије у Пекингу Хуи Бин каже да им је свима била велика част што су имали прилику да их прими председник Србије.

Професорка, чије је, како каже, српско име Хелена, објаснила је да тренутно, на академском нивоу, 16 студената студира српски језик. Према њеним речима, још 10 ђака учи српски језик у средњој школи.

српски језик
Фото: Printscreen

Рекла је и да је све веће интересовање младих Кинеза за учење српског језика, зато што што је већа сарадња Србије и Кине и потреба за људима који знају српски је све већа.

„Између наше две земље имамо традиционално и дубоко пријатељство. Све је већа билатерална сарадња и расте потреба за људима који знају српски“, објаснила је професорка.

Иначе, кинески студенти председнику Србије уручили су честитку написану на српском језику, ћирилицом.

Студенти, под својим српским именом написали су личну поруку председнику.

српски језик
Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

„Добродошли у Кину поштовани председниче, желим вам срећан боравак у Кини. Много волим српску културу. Надам се да допринесем комуникацији и сарадњи Кине и Србије“, написала је студенткиња Мина.

Поруку је написао и Вук: „Драги председниче Вучићу, добродошли у Кину. Мило ми је што имамо тако добар однос. И бољу будућност се боримо да имамо. Надам се да уживате на свом путовању у Кину.“

Најбоље жеље председнику упутила је и Данка. „Поштовани председниче Вучићу добродошли у Кину! Хвала што подржавате развој кинеско-српских односа. Надам се да ће вам боравак у Кини бити угодан.“

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.