Васељенски Патријарх и Патријарх српски Иринеј у недељу на Зејтинлику поводом обележавања пробоја Солунског фронта

Како портал Хронограф екслузивно сазнаје, централни догађај у оквиру прославе поводом обележавања пробоја Солунског фронта у Солуну биће 30. септембра 2018. године. На празник Светих мученица Вере, Наде, Љубави и мати им Софије, на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, Свету Литургију ће служити Васељенски Патријарх Вартоломеј, Патријарх српски Иринеј и домаћин – Митрополит неапољско-ставропољски Варнава. Повод овог молитвеног сабрања је обележавање стогодишњице од пробоја Солунског фронта.Свечана архијерејска литургија биће служена испред параклиса светог Георгија, на српском војничком гробљу Зејтинлик.

Српско гробље у Солуну – Зејтинлик

Литургију и парастос ће служити васељенски и српски патријарх уз саслуживање других митрополита и свештенства. Ко ће од српских званичника присуствовати, за сада још није познато.

централни догађај
Патријарх српски Иринеј и Цариградски патријарх Вартоломеј

Како сазнајемо, обележавање сто година од пробоја Солунског фронта и завршетка Великог рата у организацији Неапољско – ставропољске митрополије, одржаће се од 29. септембра до 1. октобра 2018. године у Солуну.

Покровитељ догађаја је председник Републике Грчке, Прокопис Павлопулос.

Манифестацији ће присуствовати Цариградски патријарх, господин Вартоломеј, Патријарх српски господин Иринеј, многи црквени великодостојици, државници, као и предстваници установа, борачких и других организација из региона.

Архимандрит Методије на дочеку патријарха Иринеја

централни догађај
Игуман Хиландара архимандрит Методије

„Игуман манастира Хиландара, архимандрит Методије, присуствоваће 28. септембра дочеку патријарха Иринеја, као и службама и догађајима у Солуну везаним за обележавање пробоја Солунског фронта“, рекао је за портал Јужна Србија Инфо, руководитељ канцеларије манастира Хиландара у Солуну, отац Александар Павловић.

Из Министарства спољних послова Републике Србије, за сада нема информација, ко ће од државних званичника присуствовати овом значајном догађају.

Свечаној литургији на Зејнтилику, предходиће музичко-сценски приказ у Центру за културу западног Солуна, 29. октобра..

Допис Митрополије неапољско-ставропољске

Обележавање 100 година од завршетка првог светског рата и пробоја Солунског фронта, организује Митрополија Неапољска и Ставрупољска у сарадњи са Административним центром – Централне Македоније и заједницом уједињених општина северне Грчке.

Обележавање које је под покровитељством председника грчке државе присуствоваће његова светост патријарх Васељенски Г.Г. Вартоломеј, његова светост патријарх Српски Г.Г. Иринеј, државници и предстваници различитих установа и организација.

Најважнији догађај је Света архијерејска литургија коју ће служити Константинопољски и Српски патријарх уз саслуживање других митрополита и свештенства 30. септембра у 9. часова, на отвореном у Улици Лагада у Солуну, испред параклиса светог Георгија на српском војничком гробљу Зејтинлик, а на крају литургије ће се служити парастос упокојеним војницима.

Патријарси ће положити венце и одати почаст свим савезничким војницима из Првог светског рата, Србима, Французима, Британцима, Русима, Италијанима и Грцима.

Програм обухвата и манифетацију 29. септембра, који ће се одржати у Културном центру западног Солуна „Лазаристес“ под називом “Вече сећања 100 година од Великог рата” уз концерт са музичким комадима под називом “Из упокојених”, посебно писаних за овај догађај, изложбу аутентичних фотографија из Првог светског рата, као и тренутака покопа војника на војничком гробљу.

Приликом посете Митрополији неапољско-ставропољској, а изражавајући светску признату бригу за еколошку промену, васељенски патријарх ће 29. ујутру посетити језеро на ивици обале мора у месту Калохори у Солуну, где ће се помолити за очување природе.

Затим ће посетити фабрику Хаитоглу у Калохорију, а после тога ће се служити освећење“ Дома за старе „Неаполеос“, који се налази у порти историјске цркве Св.Атанасија у Евозмосу трг (Св. Атанасија).

Посета црквених великодостојника се завршава 1. октобра концертом којим ће се обележити 100 година од уништавања светиња у манастиру Икосифиниса као и представљањем књиге “Страдање манастира Икосифинисе“ у културном центру западног солуна Лазаристес, улица Колокотрони 25 Ставруполи.

централни дођагај