Митрополији забрањено богослужење у Улцињу

Општина Улцињ забранила је јуче, на Крстовдан, свештенству Митрополије црногорско-приморске и верницима богослужење, у Старом граду на остацима храма посвећеног Пресветој Богородици, пише Дан.

општина улцињ
Улцињ/Фото: порталаналитика.ме

Због забране, литургија је одржана у Саборном храму у Улцињу јер је од раних јутарњих часова полиција блокирала прилазе Старом граду са јужне и северне стране.

У локалној самуправи јуче није било могуће добити информацију ко је и на основу чега донео одлуку да верницима забрани приступ месту на којем се налазе остаци храма. Дан пише да председник општине Љоро Нрекић није одговарао на њихове позиве, као и да од улцињске полиције нису могли добити више детаља о овом случају.

Са друге стране, протојереј Синиша Смиљић казао је за Дан да је, према информацијама којима он располаже, забрана стигла из локалне самоуправе.

“Ово је идентична прича оној у случају Свача. Земљиште на коме се налазе остаци храма припада Општини Улцињ. Јуче у току дана по први пут у историји десило се да нам се тражи одобрење од Општине пошто се ради о њеној имовини. О томе су нас извиестила двојица службеника полиције који су казали да су од стране локалне самоуправе добили налог да спрече окупљање и служење литургије. Дакле, како смо информисани, Општина је затражила од полиције да се на тој локацији спречи било какав скуп, без одобрења”, казао је Смиљић.

Он је додао да се полиција понашала коректно те да је упозорила да ће без дозволе бити принуђена и физички да спречи окупљање.

Смиљић тврди да никада раније није било сличних проблема нити је икада ико из Општине условљавао православну заједницу било каквим одобрењима за богослужење.

Православни народ угрожен: Због актуелних дешавања је заседао и Црквени одбор Православне општине у Улцињу на коме је констатовано да је у току огромни притисак на православну заједницу овог града. Такође је констатовано да се то не дешава са другим верским заједницама и да је православни народ у Улцињу веома повређен те да се осећа веома угрожено. Донесена је одлука да се у наредном периоду сазове збор православних домаћина Улциња, на коме ће се изабрати делегација која ће тражити пријем код председника Општине Љора Нрекића. Од председника ће, како је најављено, тражити одговоре на питања: зашто се угрожавају верске слободе православцима и зашто и по чијем налогу се они угрожавају?

Порталаналитика.ме