Ректор Београдског Универзитета: Медији ПЛАШЕ КАНДИДАТЕ за комисију о докторату Синише Малог (ВИДЕО)

Ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић за Н1 је рекла да остаје при томе да се формира, како каже, прва стручна комисија за испитивање докторске дисертације Синише Малог. „Када је у питању јавна личност, није лако наћи кандидате за комисију, ако медији сваки пут уплаше кандидате, онда ће потрајати“, рекла је.

стручна комисија
Фото: Н1

Универзитет у Београду има дугогодишњу традицију, свака година је боља од претходне, рекла је нови ректор Иванка Поповић, која је данас званично ступила на функцију.

Говорећи о паду Универзитета на Шангајској листи, рекла је да Београдски универзитет има разноврсне активности, а да је наука један сегмент тога.

„Што се тиче наставе, ствари иду редовним током, а што се тиче науке, Универзитет је на листи око 302. места, наравно да нас то брине. Најављивали смо постепени пад на Шангајској листи, што је последица тога што није регулисано питање финансирања науке, поготово врхунске науке. Имамо очекивања да ће нови закон направити промену и дозволити да се финансирају врхунска истраживања“, рекла је Поповић.

Говорећи о висини школарина, каже да је важно да се истакне да скоро педесет одсто бруцоша који улазе на Београдски универзитет има буџетски статус.

„Како идемо ка вишим годинама студирања, нека буџетска места остају и непопуњена, јер студенти не испуњавају услове за буџет. Наравно да школарине представљају проблем у средини која је сиромашна, те школарине су у зависности од студијског програма врло различите. Јесу високе са студентског гледишта, са друге стране су материјални трошкови врло високи и школарине не покривају те трошкове“, рекла је.

Истиче да би требало држава да направи план кадровских потреба, да одреди где би давала више буџетских места.

„Кључ је у буџетским местима“, каже.

Говорећи о Болоњској декларацији, каже да је донета пре много година на европском нивоу, а да се у Србији примењује од 2006. године.

„Прошло је довољно времена да направимо пресек учинака болоњске реформе у Србији, направљени су помаци, али је могуће да буде и боље“, каже.

Додаје да класична ex chatedra настава више није довољна.

„Треба стимулисати студенте да раде самостално, у тимовима, зависи од природе студијског програма, тешко је генерализовати. Она идеја да је студент у центру учења би морала више да буде заступљена“, каже.

Говорећи о старим студентима и њиховом статусу, каже да је сваке године то актуелна тема, као и да је, према њеном мишљењу, то више социјално питање.

стручна комисија
Фото: Н1 Printscreen

„Нема више много таквих студената, сагласност или несагласност неће много учинити за њихову ефикасност студирања. Шанса им је пружена, верујем да је министарство направило добар корак“, каже.

Коментаришући формирање комисије за испитивање докторске дисертације министра финансија Синише Малог, каже да стоји при томе да ће комисија бити формирана.

„Треба да се оснује стручна комисија, ове претходне две које су давале нека мишљења нису биле стручне. Ово је прва стручна комисија која ће дати мишљење, то је процедура коју ћемо ми спровести до краја“, каже.

Истиче да, када је у питању јавна личност, није лако наћи кандидате за комисију.

„Огроман притисак медија на чланство у овој комисији је учинио да и оно мало кандидата који би се прихватили тога су одустали. Спровешћемо процедуру до краја кад нађемо адекватне чланове за комисију, али ако медији сваки пут уплаше кандидате, онда ће потрајати“, рекла је Поповић.

Говорећи о томе што је друга жена на месту ректора, каже да је то велики изазов и велика част.

„Указано ми је поверење од стране колега, надам се да га нећу изневерити“, каже Иванка Поповић.

Са Иванком Поповић је разговарала Ксенија Павков:

Ксенија Павков, Н1