ПОСЛЕДЊА НАУЧНА АНАЛИЗА ОБЈАСНИЛА: Стоунхенџ је трајан јер је изграђен од најбољег камена отпорног на мрвљење

Прва свеобухватна научна анализа импозантних камених блокова у Стоунхенџу открила је тајну велике отпорности на временске утицаје тог славног праисторијског споменика у јужној Енглеској старости између 4.000 и 5.000 година који је од 1986. на Унесковој листи светске баштине.

стоунхенџ
Фото: ЕПА

Научници су проучавали унутрашњост једног од пешчаних блокова, познатих као сарсени, како би добили увид у геологију и хемијски састав тих мегалита из неолита (млађе камено доба) и бронзаног доба.

Они су проучавали узорке језгра из једног од сарсена, Камена 58, извађених током конзерваторских радова педесетих година. Тај блок је деценијама чуван у САД, а у Британију је враћен 2018. на додатне анализе.

Сарсени су израђени од тзв. ‘силкрита’ који се поступно формирао унутар неколико метара површине земље као резултат подземних вода које циркулишу кроз закопани седимент. Силкрит је стврднута земља, отпорна на мрвљење. Резултати истраживања су показали да је језгро сачињено углавном од зрнаца кварца величине песка чврсто зацементираних укрштеним кристалима кварца.

– То објашњава отпорност тог камена на атмосферске утицаје и зашто је идеални материјал за изградњу споменика – казао је геоморфолог Давид Нах са Универзитета Брајтон који је предводио истраживање.

стоунхенџ
Стоунхенџ крије многе тајне

Камен 58 висок је седам метара, с друга два метра укопана у земљу, а горњи део тежак је око 24 тоне. Научници су се служили разним методама истраживања, укључујући ЦТ скенирање, Рендгенско снимање, микроскопске анализе и разне геохемијске технике. За сада није јасно када се тај камен формирао, иако су неки истраживачи открили уграђена зрнца песка која датирају из геолошке ере која се одвијала пре 1,6 и 1 милијарде година.

Новости