НОВИ САД РАЗМАТРА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ЗА ДЕЦУ: Млађи од 16 неће смети после 10 увече на улицу без пратње одраслих!

0

Нови Сад – Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама предложило је нове мере за сузбијање вршњачког насиља, међу којима се издваја забрана кретања малолетника без пратње у касним вечерњим сатима.

забрана кретања малолетника
Фото: Илустрација

Члан Градског већа за образовање и председник Координационог тела Владимир Јелић рекао је да борба против наркоманије код деце и младих превазилази образовне установе, а проблем је и даље присутан на улицама, пише Радио 021.

Координационо тело ће покренути иницијативу да се малолетницима онемогући да у касним вечерњим сатима буду на улици без пратње пунолетне особе. Како каже Јелић, “таква мера је већ заступљена у појединим европским државама и дала је дугорочне резултате”.

– Захваљујући низу мера, међу којима је и ова, Исланд је проценат младих који активно користе алкохол и психоактивне супстанце за 20 година свео са 44 на свега пет одсто. Идеја је да млађи од 16 година не смеју да бораве ван куће без пратње пунолетне особе која за њих одговара после 22 сата зими, односно иза поноћи лети. Такође, предлажемо и апсолутну забрану уласка малолетницима у било коју врсту угоститељског објекта после 22 сата – рекао је Јелић.

Координационо тело такође ће предложити и свим новосадским школама да уведу едукације за родитеље на којима ће их стручне особе упутити у проблематику наркоманије, али их и упознати са алтернативним начинима како би својој деци могли помоћи да остану даље од те пошасти.

забрана кретања малолетника
Нови Сад/ Фото: Драган Гојић, Бета

– Многа истраживања су показала да квалитетно провођење времена са децом у природи, на концертима, културним садржајима или спортским активностима знатно смањује ризик да малолетници посегну за алкохолом или неком психоактивном супстанцом. Заједничким активностима се јачају породичне везе између родитеља и детета и породица постаје безбрижно окружење – истакао је Јелић.

Он је подсетио да је Град већ укључио родитеље у стратегију борбе против наркоманије дељењем бесплатних тестова на наркотике, као и увођењем бесплатних спортских активности у свим новосадским школама.

Радио 021

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.