ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У ЦРНОЈ ГОРИ: Ми смо један народ, иако смо подељени нисмо раздељени

Поглавар Српске православне цркве новинарима на Цетињу рекао да му је драго што је у Црној Гори, одакле је, како је додао, и његова мајка пореклом.

поглавар српске православне цркве
Патријарх Иринеј/Фото: Н. Фифић

Патријарх Српске православне црке Иринеј поручио је данас на Цетињу да су Срби и Црногорци један народ, а иако су подељени, не значи да су раздељени.

„Треба једни друге да помажемо и да будемо народ какав Господ и наша историја очекују и желе“, поручио је Патријарх Иринеј, који је у Црну Гору допутовао са Патријархом Антиохије и целог истока, Јованом X.

Он је новинарима на Цетињу рекао да му је драго што је у Црној Гори, одакле је, како је додао, и његова мајка пореклом.

Српски Патријарх је навео и да је његов гост Патријарх антиохијски у Црну Гору донео благослов и жељу да у „нашем народу владају мир, љубав и слога“.

„Ми смо један народ, иако смо подељени, то не значни да смо раздељени“, навео је Патријарх српски.

Патријарси су око 11 сати стигли на Цетиње, где су у Цетињском манастиру служили свечану доксологију, после које је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поздравио госте.

У пратњи Патријарха Иринеја је Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. У Подгорицу су допутовали и Епископи шумадијски Јован и ваљевски Милутин.

Две црквене делегације после Цетињског манастира посетиће манастир Острог, а потом и саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, где ће им у 16 часова такође бити приређен свечани дочек.

Митрополија црногорска приморска је саопштила да је ово прва посета Патријарха Јована X Црној Гори.

“За време краља Николе у Црну Гору је долазио Антиохијски патријарх о чему сведочи и икона коју је тада поклонио Митрополиту Митрофану Бану, а која ће данас бити изнета на целивање током свечаног дочека и доксологије у Цетињском у манастиру”, саопштено је из МЦП.

Планирано је да после свечане доксологије у Цетињском манастиру, Патријарси Јован и Иринеј посете Саборни храм Васкрсења Господњег у Подгорици и манастир Острог.

Марковић: Црна Гора нема списак непожељних Срба

поглавар српске православне цркве
Душко Марковић/Фото: Борис Пејовић

За сада нема листе непожељних особа из Србије у Црној Гори, изјавио је данас премијер Душко Марковић и додао да таква одлука владе неће бити сакривена од јавности, ако се за тим укаже потреба.

Марковић је то рекао коментаришући медијске наводе да је Црна Гора припремила списак непожељних особа из Србије, на којем се наводно налази и поглавар СПЦ Иринеј.

„Кад буде било потребе за тим, и кад буде оправданих разлога, она ће бити конструисана и нећемо је крити од јавности. Није за сада састављена листа. Било је очекивано да ће бити. Црна Гора је одлучна да брани своје државно достојанство демократским и другим средствима, које могу личити на забрану уласка“, рекао је Марковић новинарима на Жабљаку.

Марковић се осврнуо и на данашњу изјаву Патријарха Иринеја „да смо ми један народ, иако смо подељени“.

„Нисам имао прилику да чујем ту изјаву, она је другачија од оне приликом последње посете“, рекао је Марковић.

Добио је, казао је, позив да буде гост током посете Патријарха антохијског и свег Истока Јована X и Патријарха СПЦ Иринеја, те да им је одговорио да се захваљује, али да због најављене посте Жабљаку није у могућности.

„Захвалио сам се и у писму поручио да очекујем да ће Иринеј повући (ранију) изјаву и извинити се грађанима Црне Горе“, рекао је Марковић.

Премијер је рекао да је у синоћњем телефонском разговору с Митрополитом Амфилохијем добио најаву „данашњег приступа“ патријарха Иринеја, пренео је портал РТЦГ.

„Црна Гора нема разлога да погне главу кад је у питању њен идентитет и достојанство. Верујем да је то и Патријарх Иринеј разумео“, казао је Марковић.

Српски патријарх Иринеј је током посете Црној Гори, крајем јула ове године, изјавио да Срби у тој држави имају третман као у усташкој Независној држави Хрватској, а након реакције званичне Подгорице он је изјавио да остаје при том ставу, али се сагласио да је он то изрекао „мало строже него што би било нормално“.

Танјуг