Трамп најтеже досад оптужио Путина: Руски председник је хладнокрвни УБИЦА

Председник САД Доналд Трамп изјавио је у интервјуу америчкој телевизији Си-Би-Ес да је председник Русије Владимир Путин „вероватно“ умешан у убиства и тровања.

председник САД
Фото: Пабло Мартинез Монсиваис, АП

У делу интервјуа који је био посвећен његовом односу са Путином, на констатацију новинарке да „људи не разумеју зашто никада нема ниједну тешку реч за Путина“ Трамп ју је прво упитао „Ок, да ли сте спремни?“, на шта је она узвратила са „Не разумем“.

„Био сам (оштар према Путину) — ви не знате о чему сам ја причао са Путином на састанку пре конференције за штампу“, нагласио је Трамп.

На тврдњу новинарке да то ипак не чини јавно, амерички председник је одговорио са „Молим?“.

„Нисам? Ја сам тај који је дао Украјини офанзивно оружје и убице тенкова. То није урадио Обама. Знате шта је он слао? Слао је јастуке и ћебад. Ја сам тај — а он је тај који је дао део Украјине у којем Русија сада има ту…“, навео је Трамп.

Он је поновио да је „веома оштар према њему (Путину) лично“ и да је састанак у четири ока био „веома тежак и веома добар“.

Водитељка телевизије питала је америчког председника да ли је Путин умешан у убиства и тровања.

„Да, вероватно јесте“, рекао је Трамп, а новинарка је упитала шта значи „вероватно“?

„Вероватно!“, поновио је председник. „Али ја се ослањам на њих, то не у нашој земљи“, додао је Трамп, али није објаснио на основу каквих података је то закључио и на чему се то заснива.

Он је додао да то, наравно, не би требало да ради.

Трамп: Кина је већи проблем од Русије

председник САД
Фото: Џејсон Ли, Ројтерс

Председник САД Доналд Трамп сматра да је Кина опаснија од Русије са гледишта „мешања у изборе“.

На питање у интервјуу за Си-Би-Ес да ли се Русија мешала у изборе 2016. године, Трамп је одговорио: „Они су се мешали, али мислим да се и Кина такође мешала. Мислим да је Кина већи проблем“.

Трамп је поново демантовао претпоставке да је био „у завери са Русијом“ током избора.

„Шта мислите, да бих звао Русију и тражио да ми помогне на изборима? Ма хајде. Они не би могли да ми помогну. Да позовем Русију? То је смешно!“, рекао је Трамп.

Истрагу о наводном мешању Русије у америчке изборе, као и везе председника Трампа са Русијом паралелно води независни специјални тужилац Роберт Милер, као и одбори за обавештајне послове Конгреса САД. Русија је више пута одбацивала оптужбе да покушава да утиче на изборе у различитим земљама, а портпарол руског председника Дмитриј Песков их је назвао „апсолутно неоснованим“.

Спутњик