ХАОС НА АУТО-ПУТУ Ланчани судар у близини Крагујевца, камиони и аутомобили се слупали због ГУСТОГ ДИМА, једна особа погинула, колона дуга ШЕСТ КИЛОМЕТАРА (ВИДЕО)

На нишком ауто-путу, у близини искључења за Крагујевац код Баточине у смеру ка Нишу, око 13 сати данас дошло је до ланчаног удеса у коме је учествовало седам возила. У ланчаном судару једна особа изгубила је живот.

код баточине
Фото: Twitter Screenshot

Возач који је погинуо налазио се у комбију који је у удесу практично смрскан. Ватрогасци су секли врата како би извукли несрећног човека из возила. У том тренутку још је давао знакове живота и хитно је пребачен у Клинички центар у Крагујевцу где је ипак подлегао тешким повредама.

Како сазнаје Блиц на ауто-путу се сударило седам возила, три камиона, један комби, пикап возило и два путничка.

До ланчаног судара је дошло због дима који се надвио над путем јер је неко палио ниско растиње на њиви поред ауто-пута.

Хитна помоћ потврдила је да су екипе на терену.

Лакше повређенима лекари су указали помоћ на лицу места.

И на интернету су се појавиле фотографије са лица места, на којима се види да су у судару учествовали камиони, аутомобили, комбији…

код баточине
Фото: Н. Радишић, РАС Србија

Екипе полиције, ватрогасаца и Хитне помоћи изашле су на лице места.

код баточине
У ланчаном судару једна особа је тешко повређена/Фото: Н. Радишић, РАС Србија

Међутим, густи дим ствара толике проблеме да су поједини возачи одлучили да пређу у супротан смер и врате се назад, што додатно ствара опасност од новог судара.

код баточине
Фото: Н. Раус, РАС Србија

Из јавног предузећа „Путеви Србије“ саопштено је да је саобраћај на овој деоници, два километра од наплатне станице Баточина, у смеру од Београда ка Нишу, обустављен.

Алтернативни путни правац је од петље Баточина на место Брзан и Милошево. Из смера од Ниша ка Београду саобраћај се одвија успорено.

Упозоравали на опасности због паљења растиња крај путева, казна до 12 година затвора!

код баточине
Фото: Н. Раус, РАС Србија

„Блиц“ је претходних дана више пута писао о возачима који су на путевима упадали у „димне завесе“ због неодговорног паљења растиња и њива крај путева. Након бројних текстова о овом, све учесталијем проблему, и МУП је апеловао на грађане да не ризикују туђе животе оваквим неодговорним понашањем.

Једна од таквих сцена забележена је прошле суботе, на путу од Падине ка Ковачици, а возач који је тада направио снимак, који је озбиљно узнемирио сваког возача, није задржавао бес што му је безбедност угрожена туђим немаром.

Ја не видим ништа, брате! Не видиш прст пред оком! Можда сам отишао у канал, не знам – каже возач овог комбија.

У најгушћем диму, он наиђе на још једно возило које се кретало у истом смеру као и он, али је потпуно скренуо у леву траку.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, такође, је апеловао на грађане да не спаљују ниско растиње на отвореним просторима, јер је то у претходне две недеље довело до повећања броја пожара за чак око седам пута у односу на исти период прошле године.

– Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање било које врсте отпада на отвореном простору. За прекршиоце овог закона су предвиђене новчане казне и то за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, док је за правна лица тај износ од 300.000 до милион динара – подсетио је Милош Мајсторовић из Сектора за ванредне ситуације.

Паљење траве и другог растиња, отпадних предмета и материјала на путу и на земљишту поред пута, уколико се тиме угрожава безбедност одвијања саобраћаја и умањује захтевана прегледност на путу, забрањена је законом и кажњива затворском казном до 12 година.

Недавно је за наш лист Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, објаснио да је оваква активност кажњива на основу Закона о путевима, Закона о заштити од пожара и према Кривичном законику, али да није сигуран колико се у пракси заиста кажњавају лица која паљењем ватре угрожавају саобраћај.

Када се упореде изводи из ових закона, долази се до закључка да се паљење ватре поред пута, чиме дим умањује видљивост на коловозу и угрожава безбедност саобраћаја, кажњава казном затвора од шест месеци до осам година, а уколико неко страда, казна износи и до 12 година.

код баточине
У ланчаном судару једна особа је тешко повређена/Фото: Н. Радишић, РАС Србија

Низ ланчаних удеса на ауто-путевима

Пре само десетак дана на ауто-путу Београд-Ниш, у близини Јагодине, дошло је до два стравична ланчана удеса која су се догодила у готово исто време, на истом месту, у оба смера. У том удесу је погинуло осам особа, седам на лицу места, док је један мушкарац подлегао повредама у болници. Повређених је било више од 30, док је више од 40 возила готово уништено.

Та два стравична удеса изазвала је густа магла због које, како су сведоци рекли, буквално није било могуће видети „прст пред оком“, па су се возила закуцавала један у други. Призори на месту несреће били су стравични.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.