ШТА СУ ДОЧЕКАЛИ! У ЦРНОЈ ГОРИ ХОЋЕ ДА ЗАБРАНЕ ЊЕГОША И КИША! Бошњаци траже цензуру Горског вијенца у школама!

0

Више бошњачких организација из дијаспоре затражило је од регионалних, а посебно црногорских власти да забране и из обавезне лектире уклоне “Горски вијенац” Петра II Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша, оцењујући да се ради о „националистичким делима према исламу и муслиманима“.

горски вијенац
Фото: Wikipedia

Посебно су од црногорског Министраства културе захтевали и укидање Његошеве награде.

Иако су владама Црне Горе и земаља бивше СФРЈ дали рок од 100 дана на реакцију, одговор званичне Подгорице стигао је одмах.

„Министарство културе неће укинути Његошеву награду, као највеће међународно признање за јужнословенско књижевно подручје“ поручили су из ресора Александра Богдановића.

Истичу да је тај ресор „важно и меродавно једино мишљење стручне књижевне критике, а она Његоша и његово дело, посебно „Горски вијенац“, сврстава у сам врх јужнословенске књижевности“.

„Таквим га у својим стручним разматрањима сматрају и референтни тумачи који припадају Бошњачком националном корпусу”, закључили су из Министарства културе и додају да „у апелу једног броја Бошњачких асоцијација доминира неприхватљив приступ у тумачењу Његоша и његовог дела, изведен из политичких, а не књижевних мотива“.

горски вијенац
Данило Киш/Фото: Wikipedia

Захтев за забрану два велика писца потписују КСПД „Санџак“ у Словенији, Бошњачко-америчка национална асоцијација (БАНА), „Правда“ из БиХ, Конгрес Бошњака Северне Америке и Институт за истраживање геноцида Канада.

Тврде да ће се “ако не буде предузет позитиван потез”, обратити Европској унији, Уједињеним нацијама, Стејт департменту…

„Својом мржњом према исламу и муслиманима – Бошњацима, поменута дела су годинама извор мржње и сукоба између народа који живе на тлу бивше СФРЈ… Не смемо никако заборавити расистичке теме из наведених дела; преко њих су се ‘одгајале’ генерације и генерације српске и црногорске деце. Та прича о освети, клању, убијању, мржњи према муслиманима – инсталирана је у образовни систем као културни код и она увек и наново припрема будуће ‘јунаке’ који ће јој без икаквих моралних задршки следити”, тврде потписници захтева.

Ни за Министарство просвете није прихватљива ова иницијатива.

„Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, него напротив“, речено је из ресора Дамира Шеховића.

Курир / Вијести.ме

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.