Да ли је јеврејска држава рођена у Србији? Израелски лист објавио да њени корени воде ка ЗЕМУНУ

Израелски лист Џерузалем пост објавио је причу у којој пласира тезу да корени политичког ционизма и јеврејеске државе воде ка Земуну.

корени политичког ционизма
Фото: Илустрација

Овај лист пише да корени политичког ционизма и јеврејске државе нису почели еманципацијом Јевреја у Паризу или Бечу, ни Пољској, него да је могуће да трагови воде ка Земуну и сефардском рабину који је живео у том граду, Јуди Бен Шломо Хај Алкалају.

Лист пише да је на Алкалаја, који је живео у Земуну и који се сматра духовним оцем ционистичког покрета, пресудан утицај имало не само његово добро познавање Кабале, но и национални покрет на Балкану против Отоманског царства, посебно Срба који су вероватно утицали на идеје младог рабина.

Џерузалем пост на почетку текста подсећа да је у јулу ове године у Земуну једна улица добила име по зачетнику ционизма Теодору Херцлу, а да је свечаној церемонији присуствовао и израелски председник Рувен Ривлин.

корени политичког ционизма
Фото: Беоинфо / Промо

Међутим, Џерузалем пост указује да би одговор зашто је српска влада дала име улице по њему изненадио већину Јевреја па чак и најватреније ционисте.

Како наводе, рабин Алкалај, венчао је Херцлове родитеље и то 70 година пре првог ционистичког конгреса у Базелу и 90 година пре Балфорове декларације.

У свом делу „Чујте о Израелу“ објављеном 1934. године у Београду Алкалај пружа радикалну интерпретацију добро познатих јеврејских молитви у којима позива на окупљање све „деце Израела“.

У том делу он наводи да повратак јеврејског народа у земљу Израела захтева рекреацију Санхедрина у Јерусалиму или избор политичког лидера, познатог из рабинске литературе као Јосифовог сина Месије.

корени политичког ционизма
Фото: Предраг Дедијер / РАС Србија

На ту његову идеју о јединству можда је утицало добро познавање Кабале, али је тешко занемарити утицај српских устаника против Отоманског Царства који је захватио подручје око Земуна почетком 19. века.

Српски устанак је био први успешни народни устанак против Отоманског царства, који је контролисао Израел и предводио еманципацију Јевреја од стране Хабзбурга, пише Џерузалем пост и додаје да је можда Алкалај покушаоо да промени национални успех својих суседа у Србији.

Иако је Алкалајев план заснован на вредностима јудаизма и Кабале, у суштини је веома практичан, сматра српски истраживач јеврејске историје Оливер Клајн који каже да је Алкалај предвидео куповину земље и стварање насеља у којима су главни били Јевреји из Отоманског царства.

корени политичког ционизма
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Према Клајну, Алкалај је чак основао у Земуну друштво посвећено повратку јеврејског народа „Земље Израела“, које је било активно међу неколико јеврејских заједница у највећим градовима Србије.

Танјуг